Terapijsko bubnjanje

Od davnina je poznato da bubnjanje ima iscjeliteljske moći. Toga su itekako svjesni u Udruzi za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba koja organizira radionice terapijskog bubnjanja. Vidljiv je, kažu, napredak njihovih polaznika. Bolja im je motorika, opušteniji su i napreduju u svakom pogledu.

Prvo se treba dobro zagrijati, a tek onda uživati u ritmu bubnjeva. Bubnjanje u grupi zahtjeva koncentraciju, treba uskladiti disanje, rad ruku, jačinu udarca. Kada se bubnja, tad obje polutke mozga moraju biti sinkronizirane.

Bubnjati može svatko i tu nema granica - tako ih oni pomiču već pune dvije godine od kada sudjeluju u ovoj radionici. Iako sve zvuči jednostavno, zapravo je neurološki vrlo zahtjevno.

- Od nekakvih početnih problema gdje nismo mogli uskladiti lijevu i desnu ruku, danas sviramo neke prilično lijepe i jednostavne afričke ritmove. Napredak je tu, mjerljiv je, a ono što je u pozadini svega je zabava, rekao je voditelj bubnjarske radionice Krunoslav Kobešćak.

Zapravo se bubnjanjem dolazi do krajnjeg cilja, a riječ je o svojevrsnom osamostaljivanju osoba s poteškoćama - društveno su aktivniji, stječu bolju koordinaciju pokreta i potrebno samopouzdanje.