Melani i Milka u Lici sade 'lavandu iz snova'

Poduzetničku inicijativu spojivu s turističkom ponudom pokazale su dvije gospođe koje su gradsku vrevu zamijenile ličkim mirom i na dva hektara posadile lavandu.

Nedavno su divlje svinje preorale dio polja na kojima su ručno zasađeni grmovi lavande vrijednim rukama gospođa Melani i Milke. U zimskom periodu najviše im problema stvara voda u polju.

- Njoj je sad malo previše vlage malo je sve previše blata ali imamo te kanale ocjeđuje se zemlja tako da se nadamo da će biti kako treba.

Na dva polja zasađene su ove mirisne i ljekovite biljke koje prerađuju u finalne proizvode u svom domu tik uz polje lavande. Vlasnici su oznake Lika quality.

- Za ući u taj sustav da smo morali napraviti sve analize i ulja i certifikate i mikrobiološke pretrage i sve da je bilo dosta zahtjevno. To znači da, tko ima markicu ne može tek samo tako doći u sustav, kazala je vlasnica polja lavandi, obrta za izradu nakita i poljoprivredu Melani Ajduković.

Zbog markice Lika quality dobile su mogućnost prodaje svojih proizvoda u plitvičkom nacionalnom parku što im puno znači jer im je to jedino ozbiljno tržište. Liku drže neotkrivenim bogatstvom od koje se može živjeti.

- Da je budućnost ovdje u Lici i ovi svi proizvodi koje radimo i ovaj sav naš trud ja se nadam da će ostat ovdje i da će doprinjeti razvoju cijele ove destinacije, naglasila je Melani.

Gospođe Melani i Milka napustile su vrevu Istre i Rovinja i na svojoj zemlji u Lici započele novu gospodarsku avanturu a za što su povukle i sredstva eu fondova za destileriju kako bi finalizirale proizvodnju.