Muzej tambure postaje interaktivna Kuća tambure

Uređenje novog prostora jedva čekaju voditelji jedinstvenog Muzeja tambure u Slavonskom Brodu. Zaljubljenici u tamburašku glazbu i dalje donose rijetke primjerke.

Kakve sve priče krije ovaj jedinstveni muzej! Nije čudno što ga posjetitelji obožavaju. Mnogi i darivaju pa sad čuva i obiteljske tajne.

-To je tambura moga djeda Fabijana Lazića koji je rođen u Matković Maloj 1890 godine, rekao je donator Josip Lazić.

Stara više od stoljeća, preživjela je ratove i razaranja, čuvana kao najveće blago.

- Ja ako dijete sjećam je se da je imala na sebi trobojnicu i imala je gore rojte. Gore su bile vezane rojte crven bijeli plavi.( stavit ćemo opet), kazao je Josip.

- Lijepo je kad to što radite neko drugi prepozna kako je obitelj Lazić to prepoznala pa smo dobili još jedna lijepi instrument, naglasio je predsjednik Brodske udruge tamburaša Krešimir Dokuzović.

A čuvaju se ovdje stotine tambura. Zastupljena su sva četiri najpoznatija sustava gradnje.

- Mijenjale oblik kroz povijest iz tog nekog kruškolikog prema gitarskom kako je sada. Ovo je jedan farkaš brač, dodao je Krešimir.

Kad se restaurira, bit će među raritetnim izlošcima. U goste praznih ruku nikad ne dolazi jedan od osnivača muzeja. Prijatelj iz Rijeke razveselio ga je rijetkim partiturama, a on ih s radošću donirao.

- Tih partitura nema nigdje u popisu, nigdje . I to ide u arhivu muzeja, kazao je glazbeni pedagog i publicist iz Slavonskog Broda Mihael Ferić.

Već je tijesan i za izloške i goste pa u Brodskoj udruzi tamburaša jedva čekaju preseljenje u novi prostor.

Obnavlja se europskim novcem i bit će interaktivna Kuća tambure, na ponos Broda i cijele Hrvatske.