Srednjoškolci na stručnoj praksi u Frankfurtu

Još jedan europski program provodi se na sjeveru zemlje. Učenici koji se školuju za medicinska zanimanja odrađuju stručnu praksu u vrhunskim zdravstvenim ustanovama u Njemačkoj. Riječ je o programu Agencije za mobilnost i programe EU-a.

Stručna praksa odvela ih je na putovanje života u Frankfurt. Učenici koji se u Čakovcu, Varaždinu i Pregradi školuju za medicinska zanimanja tri tjedna radit će u vrhunskim zdravstvenim ustanovama.

- Vidjet ćemo način na koji oni tamo rade. Ipak je to puno modernija bolnica nego kod nas - način na koji komuniciraju, kako se odnose prema pacijentima tako ćemo sigurno naučiti ešto novo, a naravno i jezik, kaže Iva Tomić, učenica Medicinske škole Varaždin. Budući fizioterapeutski tehničar David Baranašić kaže kako se odmah prijavio, čim je čuo informaciju. Siguran je da se ovakva prilika pruža jednom u životu. 

Agencija za mobilnost i programe Europske unije financira projekt koji prije svega promiče strukovna zanimanja. Jedna skupina učenika već je bila u Sloveniji, a iduća ide u Španjolsku. Dočekuju ih njihovi mentori i posvećuju im se. Njihova zanimanja tražena su kod kuće i u Njemačkoj. Život je pred njima i tko zna kamo će ih sve odvesti, ali ovo iskustvo sigurno neće brzo zaboraviti.