Na dražbi pojačalo Billa Wymana iz 1962.

Bivši gitarist Rolling Stonesa, Bill Wyman, prodaje dio svoje goleme arhive glazbenih memorabilija, uključujući pojačalo iz 1962. godine koje mu je pomoglo da se prijavi na audiciju za ulazak u poznati britanski rock band.

Wyman
(83), koji je 1993. napustio Stonese, na dražbi će ponuditi više od 1000 predmeta iz vlastite kolekcije instrumenata, odjeće u kojoj je nastupao i memorablije Rolling Stonesa.

Predstavnik aukcijske kuće Julien's Auctions kazao je da je riječ o jednoj od najvećih arhiva u kojoj su brojni predmeti iz 50-godišnje karijere banda.

- Prikupljanje raznih predmeta jedno je od najvećih zadovoljstava u mojem životu i bez sumnje će biti vrijedna ostavština, kazao je Wyman.

Jedan od najzanimljivijih predmeta koji će biti ponuđeni na dražbi od 29 do 31. svibnja na Beverly Hillsu je pojačalo Vox AC30 iz 1962. godine koje je, tada 26-godišnji Wyman donio na audiciju za ulazak u band Rolling Stones u jedan londonski pub.

Po Wymanovim riječima, članovi banda Keith Richards i Mick Jagger bili su impresionirani kada su ugledali pojačalo.

- Imali su užasna pojačala, tako da su bili vrlo sretni kada su ugledali ono koje sam donio. Sve sam ponudio pićem i cigaretama. Svi su odmah prihvatili jer su svi pušili, no nisu si mogli priuštiti cigarete, prisjetio se Wyman u intervjuu iz 2008. godine.

Pojačalo bi moglo postići cijenu od 80.000 do 100.000 dolara.

Wyman, koji sada svira s blues bendom Rhythm Kings, na dražbi će ponuditi i nekoliko svojih gitara, među kojima je bas gitara Fender Mustang iz 1969., na kojoj je na svirao na koncertima i na snimkama Stonesa 1969. i 1970. One bi na dražbi mogle dosegnuti cijenu od 500.000 dolara.

Od ostalih predmeta tu su ugovori za snimanja, promotivni materijal, satenska odjeća zlatne i crne boje koju je nosio na stageu sedamdesetih i program jednog od rijetkih koncerata koji je održan 1965. u Londonu, a na njemu su Stonesi svirali s Beatlesima.

Dio prihoda od aukcije ide Udruzi za borbu protiv raka Macmillan, britanskoj dobrotvornoj organizaciji te Karipskome pomorskom institutu.