Najbolji hrvatski mladi judaši

Vinkovci su bili domaćin Državnog prvenstva školskih sportskih društava u judu za školsku godinu 2019./2020. Natjecanje je održano u sportskoj dvorani Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca.

Iako judo trenira samo godinu dana Filipu Kovačiću iz Duge Rese to je najdraži borilački sport.

- Zato što mi se sviđa judo, dobivaš medalje i ono kul je, rekao je Filip.

Na veliko judo natjecanje u Vinkovce je ove godine stiglo čak 17 škola iz cijele zemlje. Na strunjačama je u kimonima svoje snage odmjerilo 270 osnovnoškolaca.

- Odlično je kad ideš na natjecanja i vidiš dali si jačih od ostalih, dali ih možeš pobijediti, a i lijepo je trenirati judo, kazala je Dora Bradović iz judo kluba Konavle.

- Imam 25 medalja i na školskome želim biti drugi,treći,svejedno mi je, rekao je Roko Barbir iz judo kluba iz Splita.

No ono što je važnije od pehara i medalja je pozitivan utjecaj sporta u razvoju djeteta.

- Koliko je bitan sport - jako je bitan zato što mi radimo programe tako da se što duže bave sportom, ne jedan dan nego 10 mjeseci da steknu kulturu bavljenja sportom, izjavila je predsjednica Hrvatskog školskog sportskog saveza Nikolina Perković.

Državno prvenstvo u judu najmlađe je od sportova u sustavu školskog sporta, ali je vrlo popularan među učenicima pa je tako i sve veći interes za sudjelovanjem na ovakvim natjecanjima.

- Mi trenutno u hrvatskom judo savezu stvarno imamo jednu lepezu vrhunskih judaša od seniora sve do kadeta, a svi oni su počeli na ovakvim natjecanjima i to je hajdemo reći jedna baza koja onda kasnije vodi u vrhunski sport, rekao je glavni tajnik Hrvatskog judo saveza Hrvoje Lindi.

Ovi mališani za natjecanje su se dobro pripremili. U judu, kažu, uče kako se pada, kako biti discipliniran i redovito trenirati. Najbolji su bili nagrađeni medaljama i peharima. Slijede im sada novi izazovi i natjecanja s kojih očekuju nove uspjehe i promociju ovog olimpijskog sporta.