Na opernoj premijeri HNK-a zapjevale i - čaše

Nakon čak 45 godina prvi put na sceni zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta uprizorena je ‘Lucia di Lammermoor’ Gaetana Donizettija.

Režiju, scenografiju i kostimografiju potpisuje slavni talijanski umjetnik Pier Luigi Pizzi koji je ovu operu režirao još 19980-ih godina u milanskoj Scali.

Melodija iz prizora ludila naslovne junakinje, prvi put se u jednoj operi u Hrvatskoj izvodi uz staklenu harmoniku, no čaše su zapjevale samo u prve dvije izvedbe - na premijeri i prvoj reprizi. Nakon toga zvuk staklene harmonike zamijenit će flauta.

- Ovo je moderna staklena harmonika, vertikalnog dizajna za razliku od horizontalne povijesne inačice. Svira se navlaženim prstima po rubu čaše, objašnjava glazbeni umjetnik Friedrich Heinrich Kern.

- Staklena harmonika daje prizoru ludila osjećaj bestjelesnosti i bezvremenosti, taj spektralni zvuk pruža poseban doživljaj, dodaje dirigent i ravnatelj Opere HNK u Zagrebu Marcello Mottadelli.

U glavnim ulogama briljiraju zagrebački operni prvaci, tenor Tomislav Mužek i sopranistica Ivana Lazar: Za mene Lucija od početka do kraja ima jednu vanvremensku tugu, ona prva tri takta kad kreneš, mene u duši nešto zaboli i to ne prestaje do kraja, kaže Ivana Lazar koja tumači naslovnu ulogu.

Popularnost Škotske Europom 19. stoljeća proširili su romani Sir Waltera Scotta, poput Lammermoorske nevjeste koja je bila predložak za operu. Vrlo neutralno minimalnim sredstvima predstavu je vizualno oblikovao talijanski redatelj, ujedno scenograf i kostimograf, Pier Luigi Pizzi.

- Nisam želio inzistirati na škotskom ambijentu. Ovo se može događati bilo kada, bilo gdje, napominje Pier Luigi Pizzi.

Posebna vrijednost produkcije u vrsnim je pjevačima i u najmanjim ulogama u kojima nastupa niz hrvatskih i inozemnih mladih debitanata.