Kuhan i pečen: Kad jela probude emocije

Najbolji iz protekle četiri emisije,večeras su odmjerili snage - Blaženka, Zlatko, Virna i Sandra. Uz pomoć chefova Ivana Eraka i Christiana Kikija Misirače pokazali su svoje najbolje tanjure, a najviše znanja i/ili sreće imala je jedna osoba. Tko ima priliku postati najbolji amaterski kuhar u zemlji?

Da znaju kuhati, već su dokazali, no večeras su snage odmjerili jedni s drugima.

Odlučujući dvoboji započeli su kulinarskim nadmetavanjem Blaženke i Zlatka, a pomagao im je chef Christian Kiki Misirača. Kako će se snaći u novom izazovu?

- A kaj da vam velim? Blaženka, vi ste za ovo polufinale spljuskali muža, a vi Zlatko, susjeda s druge strane rijeke, našalio se Tom i na taj način malo opustio naše natjecatelje.

Trake su krenule. Što su donijele?

Blaženka se odlučila za pastrve, zelene pužiće, krastavce i feferone, a pripravljala je pečenu pastrvu u komadu te krastavce u umaku s koprom. Zlatko je, pak, za glavnu namirnicu odabrao pileći zabatak, a za priloge i salatu plavi krumpir, zelene pužiće i krastavce. Granadir marš s otkoštenim zabatcima, uz krastavce salatu, kombinacija je kojom je pokušao osvojiti Tomovo nepce.

- Bez obzira što je skroman izbor namirnica, imaju plan, a imamo i različite proteine u igri. Sigurno ćemo dobiti odlična jela. I moram priznat' da nisam jeo granadir marš od plavog krumpira. Dobra je ideja sjetit' se toga, baš mi je drago, komentirao je Gretić.

Jelo puno emocija

Bez komplikacija i uz pokoji savjet chefa Kikija, jela su na vrijeme bila završena.
Svoj je tanjur, "Mirišljavu pastrvku", prvo poslužila Blaženka.

- Pastrva je pečena sjajno! Lako se presuši, a to se jednostavno može prepoznati po kosti. Ako je kost ostala prozirna, želatinasta, onda je taman pečena, a ako je kost bijela, onda je prepečena. Prilozi bi bili bolji da ste ih pomiješali u jednu zdjelicu, ali sve u svemu jako dobro, rezimirao je Tom.

"Jelo naših predaka" poslužio je potom Zlatko, a ono je kod Toma izazvalo i emotivnu reakciju. Naime, nakon kušanja zasuzile su mu oči.

- Definitivno jelo mojih predaka, moje bake, super! Nisam ga jeo 25 godina… Nemam više kaj reć' o tome.

Za suca je jedna od najbitnijih stvari kod jela emocija, stoga je u završni krug prošao Zlatko.

Koja je riba bolja?

Tko će sa Zlatkom u zadnji krug? Virna ili Sandra? Na putu do cilja pomagao im je chef Ivan Erak. Od ponuđenih namirnica s trake Sandra je odabrala palamidu, belgijsku endiviju, hokaido tikvu i male krastavce, a Virna iste sastojke uz jednu razliku - umjesto krastavaca odlučila se za jabuke.
Sandra se odlučila pripraviti toplo-hladnu salatu s palamidom, a Virna umak od buče i jabuke, dok za ribu nije bila sigurna u kojem će smjeru krenuti.

- Bez jasne vizije teško je kuhati u pola sata, no vidjet ćemo. Nadam se da će cure stići, prokomentirao je chef Erak prvotne ideje natjecateljica.

Bez puno stresa i panike djevojke su uspješno odradile posao. "Jesensku palamidu" poslužila je Virna.

- Ti si skuhala rižu i stavila ju u ohlađeno ulje koja je zbog toga postala dehidrirana. Nije baš da se jede sirova riža, ali nije ni daleko. No okusi su super, i palamide i ragua. Šteta za tu rižu, komentirao je Tom.

Sandra je zatim donijela na stol "Toplo hladnu palamidu" koja kod suca nije izazvala oduševljenje.

- Palamida je prepečena, a endivija je trebala biti začinjena, bio je jako kratak Tom. Potom je nadodao da za finale ima grešaka u oba jela, no Virnino je ipak bilo uspješnije bez obzira na rižu.

Dvoboj bez stresa

Uz pomoć svojih mentora, Zlatko i Virna pokušali su pripraviti jela koja će jednog od njih odvesti u finale. Tko je imao pobjedničku recepturu?

Zlatko je odabrao svinjski kare, kelj pupčar, celer stabljike, klementine, kivi i vafle od pira, a Virna zubaca, kelj pupčar, stabljike celera, vafle od pira, ricottu, kruške i klementine.

Zlatko je kare, kojeg je planirao peći, najprije marinirao u kiviju, a odlučio ga je poslužiti uz blanširani kelj te napraviti desert s vaflima.

- Svinjetina i kivi. Zlatko će gadno proći kad se vrati u Vinkovce. Mislim da će bit "Di si kivi?", našalio se Kiki na izbor marinade.

Za vrlo zanimljivu kombinaciju namirnica odlučila se Virna na što chef Erak nije imao nikakvu primjedbu. Dva filea zubaca na dva načina, s celerom i klementinama, i kruška kuhana u vinu punjena ricottom za desert.

Svoj komentar o spajanju svinjetine i kiviju imao je i chef Gretić. Naime, objasnio je da kivi ima sličan enzim kao ananas tako da njegov sok u deset minuta može "opustiti" meso na način da postane ultra mekano.

Zahvaljujući jasnim vizijama, dvoboji su prošli vrlo uspješno i odrađeni na vrijeme. Virna je pokušala osvojiti Tomovo nepce svojim "Dvoličnim zubacem" i "Punom k’o brod".

- Zubatac je prekrasan, možda mu fali mrvica škroba jer je jelo vrlo lagano. Ovog svježeg zubaca na klementinama bi volio da ga ima više. Svi okusi su sjajno pogođeni. Vafl je trebalo još malo obrađivati, no krema i kruška su fine, ali glavno jelo… svaka čast!, prokomentirao je sudac.

"Povratak u budućnost 2" ime je jela i deserta koje je poslužio Zlatko.

- Svinjetina je prekrasna, sočna, mekana. Prokulice su super začinjene, super odgovaraju uz svinjetinu, jedino mi je žao što vrhnje nije aromatizirano. Vafl je sočan i zove na još jedan zalogaj, kratak je bio Gretić sa svojim osvrtom i čestitao Virni na prolasku u finale.

Virna, pridružujemo se čestitkama! Puno sreće u finalu!