26. veljače 1815. - Napoleonovih 100 dana

Korzikansko čudovište pobjeglo je s otoka Elbe. Tim riječima novinar pariškog lista Monitor opisao je bijeg Napoleona Bonapartea iz progonstva 26. veljače 1815.

Svrgnuti car, u pratnji tisuću vjernih gardista, napustio je Elbu i krenuo prema Parizu. Među okrunjenim glavama Europe zavladala je panika. Meternih, sudionik Bečkog kongresa, na kojem se krojila nova karta Europe nakon Napoleonova poraza napisao je: Za samo jedan sat odlučen je novi rat.

Iz Pariza kralj Luj XVII. šalje trupe, no one se odmah priključuju Napoleonu. On poručuje: “Vojnici! Nikada nas nisu pobijedili. Vaš general, koga je izbor naroda postavio na prijestolje, sada vam se vraća – dođite i pridružite mu se”.

Napoleonova vojska stalno raste. Magičan sjaj njegova imena ponovo privlači milijune Francuza. Promjenu raspoloženja najbolje su prikazale tadašnje novine:
– 12-og ožujka Monitor piše – “ini se da se nakaza dovukla do Grenoblea.
– 18. ožujka: Uzurpator se približio prijestolnici.
– 19. ožujka: Bonaparte usiljenim maršem kreće prema Parizu, ali neće uspjeti.
– 20. ožujka: Napoleon sutra stiže pred opkope grada.
– 21. ožujka: Imperator je u Fontainebleu.
– 22. ožujka: Sinoć je njegovo carsko veličanstvo ušlo u Pariz. Radost je neopisiva.

Napoleon je ponovno francuski car, no preostaje mu samo stotinu dana vladavine. Europa se udružuje u novu koaliciju za konačni obračun. Napoleonovi snovi o povratku raspršeni su topovima i bajunetima u lipnju 1815. u krvavoj bitki kod Waterlooa. Ustrašeni europski vladari  opasnog su protivnika izgnali na Svetu Helenu, gdje je veliki vojskovođa i umro 1821. godine.