28. veljače 1953. - Otkrivena struktura DNK

Tajna nasljeđivanja u čovjeka krije se u deoksiribonukleinskoj kiselini, poznatoj pod kraticom DNK, koja je otkrivena još 1869. godine. Ipak, njezina struktura i uloga još je dugo ostala nepoznanica.

Tom su se problematikom 50-ih godina prošloga stoljeća bavila samo dvojica znanstvenika na engleskom Sveučilištu Cambridge. Amerikanac James Watson i Englez Frances Crick u jutro 28. veljače 1953. uzbuđeno su poviknuli: Otkrili smo tajnu života!

S pomoću kartonskog modela pokazali su da je DNK nukleinska kiselina u obliku dvostruke, spiralne zavojnice te da sadržava genetičke odrednice za specifični biološki razvoj staničnih oblika života. Ona je ujedno nositelj nasljednog materijala i osobina. U ljudi te osobine, primjerice, mogu ići od boje kose do sklonosti prema nekim bolestima. Svoje senzacionalno otkriće Watson i Crick objavili su u časopisu Nature dva mjeseca poslije. Godine 1962. zasluženo su dobili Nobelovu nagradu za medicinu.

Poznavanje strukture DNK omogućilo je stvaranje nove znanstvene discipline – molekularne genetike. Danas se ona primjenjuje u ranom prepoznavanju nasljednih bolesti, testiranju majčinstva i očinstva te otkrivanju predaka. Forenzičari uzimaju DNK iz krvi, sjemena, kože, sline ili kose s mjesta zločina kako bi identificirali osumnjičene. Danas suvremene metode u genetici i biokemiji daju nadu da će se pronaći i novi lijekovi protiv neizlječivih bolesti.