26. veljače 1935. - Predstavljen radar

Mnogi znanstvenici i inženjeri pridonijeli su razvoju radarskih sustava koji su imali ključnu ulogu u savezničkoj pobjedi u Drugom svjetskom ratu.

Prije rata istraživači osam država, neovisno i u velikoj tajnosti, razvili su tehnologije koje su dovele do moderne verzije radara. Britanac sir Robert Watson-Watt bio je najvažniji među njima. Na razvijanju sustava za otkrivanje grmljavinske oluje ovaj škotski fizičar radio je još od 1915. Tražio je pouzdanu metodu koja će pomoći zrakoplovcima da lociraju i izbjegnu grmljavinsko nevrijeme.

Dok je usavršavao svoj uređaj, Watson-Watt shvatio je da se radiovalovima može otkriti mnogo više od oluje. Godine 1934. britansko ministarstvo zrakoplovstva, potaknuto glasinama da su Nijemci proizveli zraku smrti, ponudilo je 1000 funti  onomu tko proizvede zraku kojom će ubiti ovcu na udaljenosti od stotinjak metara.

Watson-Watt zaključio je kako je malo vjerojatno da takav uređaj postoji, ali napisao je dopis u kojem je skrenuo pozornost na težak, ali manje neperspektivan problem radiodetekcije za razliku od radiouništenja. te 26. veljače 1935. demonstrirao prvi praktični radiosustav za otkrivanje zrakoplova.

Impresionirani predstavnici ministarstva prihvatili su novu tehnologiju i financirali njezin daljnji razvoj. Do rujna 1939., kada je počeo rat u Europi, Britanci su imali mrežu radarskih instalacija koja je pokrivala obale Engleskog kanala i Sjevernog mora. I upravo je radar Britancima prevagnuo u Bitci za Britaniju.