25. veljače 1841. - Rođen Pierre – Auguste Renoir

Više nego ijedan drugi slikar, Renoir je slikao Zemlju kao da je raj, bio je slikar koji je najbolje na platnu izrazio iskrenu radost i ugodu života: Za mene slika mora biti ugodna stvar, vesela i lijepa-da, lijepa.

Francuski slikar Pierre –Auguste Renoir rođen je u Limogesu, 25. veljače 1841. u siromašnoj obitelji krojača te je kao trinaestogodišnji dječak počeo raditi u jednoj pariškoj tvornici ručno oslikavani porculan. Već prije studija postao je redoviti posjetioc Louvrea.

U godinama formiranja slikao je pod utjecajem realizma. Tek privučen jarkom svjetlošću i atmosferom, slikajući u prirodi,  ispoljio je vlastiti temperament i osjećajnost. Promatrao je  čudljive preobražaje neba, vode i drveća na sočnim obrazima i privlačnoj, mekoj površini kože. U razdoblju nakon povratka iz francusko-pruskog rata 1871., Renoir je započeo razrađivati svoj meki stil.

Nastupio je na glasovitoj izložbi impresionista 1874. S jednakom je vještinom, od samog početka, slikao djecu, rascvalo djevojaštvo i zrele žene, ne pridajući veliku važnost psihološkom izrazu. Privlačio ga je uzavreli život pariških ulica i kazalište, želio se umiješati u veselu gomilu i uhvatiti gipkim potezima opušteni ugođaj pučkih zabava, kao na  kompoziciji Bal du Moulin de la Galette.

U potrazi za novim nadahnućem otputovao je u Alžir i Italiju. Nekoliko godina je slikao tvrđim stilom, mada ne i manje senzualno. U pastelu je izvodio bravure izvanrednog crtača i šarmantnog koloriste. U novom domu, na jugu Francuske, Auguste Renoir je nastavio slikati portrete dok se paleta žarila na puti bujnih aktova, koje rado spaja s pejzažom. Zanesen ljepotom oblika, Renoir se počeo zanimati i za skulpturu. Optimizam i elan zadržao je i u trenucima kada je zbog uznapredovale reume u zrelim godinama, mogao slikati jedino ukoliko je kist bio vezan za njegovu šaku.