Novi život za djevojčicu Mirtu

Veći zahvati obavljaju se u kliničkim centrima, a u županijskim bolnicama inicijalni pregledi. U čakovečkoj bolnici kažu da se godišnje ovdje rodi jedno do dvoje djece koje preživi zato što je na vrijeme prepoznata srčana greška.

Nekoliko tjedana nakon rođenja dvije srčane greške otkrili su liječnici maloj Mirti. Kako su se s time nosili i jesu li imali podršku okoline donosimo u sljedećoj priči.

Mirta je rođena tri i pol tjedna ranije. Kao novorođenče jako se znojila, nije imala apetit pa nije ni jačala. Liječnički tim na KBC-u Rebro dijagnosticirao joj je dvije srčane greške - suženje aorte i rupicu na srcu. U četiri mjeseca bila je na dvije operacije.

- Svaki put smo se pitali... kako? Toliko paziš na sebe i o sebi. Cijela trudnoća je prošla perfektno nikakav problem nije bio, govori Franjo Sedlar, Mirtin otac. Nadu nisu nikada gubili, kad je bilo najteže - potpora obitelji i okoline mnogo im je značila.

- Roditelji su međusobno takva podrška jedni drugima i svi vam govore ma bit će to dobro, doktori su vrhunski, znaju što rade. Vi u dva dana tamo steknete prave prijatelje i to je najbitnije, Martina Kuretić Sedlar, Mirtina majka.

Na sto porođaja jedno se dijete rađa s prirođenom srčanom greškom. Inicijalni pregledi u županijskim centrima iznimno su važni radi prepoznavanja bolesti. Veći zahvati ipak se obavljaju u kliničkim bolničkim centrima.

- Mi tu u Čakovcu u rodilištu imamo jedno do dvoje djece svake godine, koja preživljavaju jer je na vrijeme prepoznata srčana greška. Dijete odmah ide na operaciju i na takav način može dalje normalno živjeti. Ne pripremamo njih za  život, nego njihov život za njih, naglašava Edrgar Glavaš,  dr. med.,dječji kardiolog.

- Kroz igru, kroz ples i pjesmu. Ide s nama na probe na folklor, uživa u tome i mislim da nema uopće problema s njom, govori Mirtin otac.

Zahvaljujući pravodobnoj reakciji roditelja i liječnika, Mirta je danas zdrava i nasmiješena djevojčica.