Školarci žele robotiku kao predmet

Karlovačka županija već drugu godinu provodi program "KA Raddar" za nadarene osnovnoškolce. Svake druge subote učenici iz različitih dijelova županije dolaze u karlovačku gimnaziju, Tehničku školu te Zajednicu tehničke kulture kako bi stekli dodatno znanje iz tehničkih i prirodnih znanosti.

Na radionici industrijske robotike trinaestogodišnjaci uče kako pokrenuti robota.

- Vrlo zanimljivo zato što možemo svašta novoga naučiti. Naučila sam puno toga o programiranju. Lemimo, spajamo žice i tako. Programiramo, bilo bi dobro da se to uvede kao izborni predmet, neki su od komentara učenika polaznika.

- Imali smo pet puta taj "KA Raddar", i one su u to vrijeme savladale program i samostalno isprogramiraju jednostavne radnje. Sad ćemo ići malo na složenije, objasnio je profesor savjetnik u Tehničkoj školi Karlovac Milan Bijelić.

Učenici rado dolaze na dodatnu nastavu, i to još subotom. U gimnaziji šire znanja o matematici, fizici, kemiji, a ovdje u tehničkoj školi - iz STEM područja.

Karlovačka županija s 350.000 kuna financira ovaj projekt, koji je nedavno uvršten i u Europsku točku darovitosti.

- S jednim i najvažnijim ciljem kako bi djecu zainteresirali za ono područje koje je po programima deficitarno na tržištu rada, rekla je karlovačka dožupanica Vesna Hajsan Dolinar.

Tako se kroz "KA Raddar" obrazuju budući inženjeri, programeri, matematičari. Kako bi im ovaj program bio što zanimljiviji, dobili su i novi 3D pisač, vrijedan 25.000 kuna.

- Nabavili smo taj 3d pisač, ali sada će nam biti puno lakše, jer je ovaj novi puno bolji i bolje su mogućnosti za rad, smatra koordinator projekta u Tehničkoj školi Karlovac Ante Gagula.

U županiji se nadaju da će za nekoliko godina zaživjeti i Regionalni centar kompetentnosti, gdje će se svi nadareni osnovnoškolci nastaviti baviti baš onim što ih zanima. Zahvaljujući i ovom projektu raste broj upisane djece u strukovne škole, odnosno škole za deficitarna zanimanja.