Bura jača od kupole, čovjek jači od bure

Zvjezdarnica na Mosoru je spašena. Nakon što je jak vjetar prošlog tjedna oštetio kupolu objekta na Mosoru, zahvaljujući brzoj reakciji i pomoći grada Splita krovište zvjezdarnice je sanirano.

Ne pamti se na zvjezadarnici takvo nevrijeme. Kupolu staru 17 godina vjetar je potpuno uništio.

- Svaki dan po dva sata je puhalo do 150 km/h, a refuli su bili i  do 180 km/h. Sada smo sve to digli, stavili limeni pokrov i najvažnije da kišnica neće ulaziti i da nam neće ništa propasti, objasnio je tajnik Zvjezdanog sela Mosor Tomislav Nikolić.

- Strahovali smo za za teleskop na koji se dijelom srušila kupola. On je ogreban, ali stručnjaci su vidjeli da leće nisu uništene, rekao je astronom-animator Zvjezdanog sela Mosor Zoran Knez.

Financijska pomoć za prvu fazu sanacije odmah je stigla iz Grada Splita. Sve aktivnosti na zvjezdarnici koju godišnje posjeti više od 2000 učenika i dvostruko više individualnih posjetitelja nastavlja se.

- Mala škola astronomije se nastavlja održavati, škola u prirodi odnosno edukacijski izleti također, rekao je Knez.

Sljedeći veliki korak nabava je nove kupole.

- Investija je to od oko 500-600 tisuća kuna. Nadamo se da će zajedno grad, županija, resorno ministarstvo i zajednica tehniče kulture, Sveučilište u Spltu, krenuti u akciju i osigurati nam novu kupolu, rekao je Nikolić.

Do tada će se morati uživati u pogledu iz neke druge, ali ništa manje zanimljive perspektive.