U Kulturanu su svi dobrodošli

U "gradu glazbe", Varaždinu, skupina umjetnika osnovala je Udrugu Kulturana. Klub pod tim imenom potkraj prošle godine otvorili su u prostoru varaždinske dvorane Graberje. Velik odaziv publike na dosadašnje koncerte dokaz je potrebe za takvim sadržajima.

Kad se nekoliko glazbenika prvi put sastane u prostoru Kulturane, razvije se dobra spontana svirka. Užitak za njih, kao i posjetitelje.

- Kulturana, mjesec dana smo. Razlog jer ima potrebe za koncertima, malo smo mrtvi. Eto, to je razlog, da imamo čim više svirki, falilo je to u ovom gradu, objasnio je voditelj Kulturane Vinko Puclin. 

- Naša namjera je pokrenuti scenu u gradu, kompletnu. Znači, da se rola alternativno, da se ne zadržavamo na jednom. Znači, mi radimo hip-hop, elektroniku, punk, metal, rekao je suorganizator programa Jurica Bukovčan.

Od Slavonije do Dalmacije javljaju se ljudi zainteresirani za nastup ili izlaganje u Kulturani. Iako je glazba u fokusu, promiču raznolike izričaje.

- Kiparstvo i slikarstvo kao neki primarni, ali i sve subkategorije tih navedenih. Znači, tko god da se može, želi izraziti u ovom prostoru, ima priliku. Je li to neka multimedija ili perfomans, sve je dobrodošlo, poziv je mag. primijenjene umjetnosti Lea Friščića.

Nakon šestogodišnje stanke okupile su se sudionice nekoć žive žonglerske scene potekle iz vile Oršić. Visoki stropovi kluba idealni su za ples, žongliranje i cirkuske vještine.

- Imamo i jednog prijatelja Aleksandra Đikića, koji se malo ozbiljnije bavi cirukusom, koji je inače Varaždinac, a u Zagrebu s curom radi cirkuske predstave, tako da nam i on dolazi držati radionice. I, eto, svi koji bi voljeli, slobodno neka dođu, rekla je akademska glumica Tena Antonija Torjanac.

Rade svaki dan od 18 do 24 sata, vikendom su obavezni koncerti, za koje su termini rasprodani sve do srpnja.