Prva koncertna sezona HNK-a u Varaždinu

Pred publikom je prva koncertna sezona HNK-a u Varaždinu. Prvi u nizu - ‘Koncert talenata’ - održat će se u petak, 21. veljače. U koncertnoj dvorani nastupit će sopranistica Lucija Spevec, bas bariton David Oštrek i sadašnji učenici Glazbene škole.

U sklopu ambiciozno zamišljene prve sezone bit će izvedena još dva koncerta i opera, a želja je da se i budućim akademskim glazbenicima pruži prilika za nastup.

- U prvom će se dijelu sezone do travnja održati tri koncerta i opera, uz pomoć Ministarstva kulture, koje je prvi put priznalo i financijski potpomoglo koncertnu sezonu varaždinskog kazališta, najavila je intendantica varaždinskog HNK-a Jasna Jakovljević te dodala kako je riječ o ambicioznom, ali izvedivom projektu zahvaljujući dobroj suradnji s ravnateljima Glazbene škole u Varaždinu i Varaždinskih baroknih večeri, Davorom Matačićem i Davorom Bobićem.

Sezona počinje u petak, 21. veljače Koncertom talenata, a nastupit će bas-bariton David Oštrek, stalni član Staatsoper den Linden u Berlinu, sopranistica Lucija Spevec, studentica Bečkog sveučilišta za glazbu i dramsku umjetnost, i učenici varaždinske Glazbene škole, uz klavirsku pratnju prof. Vesne Leljak-Petković.

- Na Koncertu talenata, sudjeluju naši glazbenici Lucija Spevec i David Oštrek s učenicima Glazbene škole. U tom su projektu i Matija Meić i Evelin Novak te drugi solisti, kazala je Jakovljević te dodala: Uz njih će nastupiti sadašnji učenici, kako bi im to bio poticaj da vide na koji način će danas-sutra i oni, predanim radom i talentom, moći iskoristiti svoj prirodni dar, najavila je Jakovljević.

- Glazbena škola Varaždin prijašnjih je godina periodično imala završne produkcije, velike koncerte svih odjela škole upravo na pozornici na kojoj će biti realizirana prva koncertna sezona u Velikoj koncertnoj dvorani HNK, a to je jako punilo značilo za sve učenike koji su ovdje nastupali, naglasio je ravnatelj škole Davor Matačić.

- Sada, nakon obnove dvorane, mislim da će za mlade glazbenike biti velika čast nastupiti u ovoj prekrasnoj dvorani, zajedno s bivšim učenicima naše škole, koji danas imaju zavidne karijere. Ponosni smo na njihov uspjeh u Europi i šire, što treba zahvaliti ne samo njihovom talentu, već i kvalitetnom obrazovanju u našoj školi, dodao je Matačić.

Jedina opera u sezoni bit će 'Pepeljuga' Julesa Masseneta u režiji Saše Anočića, koju će 13. i 14. ožujka izvesti solisti, orkestar i zbor Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, a tjedan dana nakon toga bit će izveden program pod nazivom 'Move li affetti miei Amore', uz nastup Anabele Barić i Franka Klisovića, dok će 4. travnja Matija Meić i gosti izvesti program 'Gotovac Papandopulo' i pjesme na tekstove renesansnih pjesnika 'Sudar Titana'.