27. veljače 1935. - Shirley Temple dobila Oscara

Djeca glumci na filmskom su se platnu pojavili dvadesetih godina prošlog stoljeća, a pojavom zvuka, tridesetih, doživjeli su pravi uspjeh.

Međunarodno popularna američka dječja zvijezda tridesetih Shirley Temple za svoj doprinos filmu dobila je nagradu američke Akademije, Oscara. Bilo je to 27. veljače 1935. kada je Shirley imala tek sedam godina. Na ekranu se pojavila već s tri godine. Pokazala se vrlo nadarenom za ples i pjevanje, ali što je još važnije, imala je sposobnost privući i omekšati srca odraslih. Kovrčave plave kose, zračila je vedrinom, inteligencijom, bila je nedužno koketna, a nastupajući većinom u sentimentalnim mjuziklima, za velike gospodarske krize bila je oličenje optimizma. Zbog toga je glumila i u političkim promidžbenim spotovima.

Prvi uspjeh postigla je filmom “ala gospođica Marker. Zatim su tu još Sada i zauvijek, Mala princeza, Mali pukovnik ... i možda njezin najuspješniji film Mala Willie Winkie. U početku joj je čak bila namijenjena glavna uloga u legendarnom 'Čarobnjaku iz Oza', ali je na kraju odabrana lijepa Judy Garland.

Popularnost Shirley Temple nezaustavljivo se počela smanjivati početkom Drugog svjetskog rata. Tada se tražila drukčija vrsta zabave, a i Shirley je bila zrelija. Napustila je zatim film i uspješno se posvetila političkoj karijeri, vrhunac koje je bilo mjesto veleposlanice u Čehoslovačkoj u vrijeme razdruživanja dviju zemalja. Bez obzira na politiku, svijet će ipak pamtiti Shirley Temple kao najpopularniju djevojčicu glumicu svih vremena.