Proučavanje tijela pomoću virtualne stvarnosti

Na vukovarskom veleučilištu, u sklopu studija fizioterapije, ljudska anatomija više se neće izučavati samo iz knjiga. Tajne ljudskog tijela studenti će otkrivati s pomoću najnovijih svjetskih tehnologija, koristeći se naočalama za virtualnu stvarnost. Uz pomoć osječkih IT stručnjaka razvili su sustav koji olakšava svladavanje gradiva, a samu nastavu čini zanimljivijom.Do sad se o anatomiji ljudskog tijela učilo iz knjiga. Danas se 752 mišića ljudskog tijela proučavaju ovako. Studenti su očekivano oduševljeni.

- Puno je lakše, lakše se pamti nego knjige, papiri, lakše ulazi, može se puno razvijati, kaže student fizioterapije Filip Marinović.

- Zapravo jako realno, u drugom prostoru, druga dimenzija, zanimljivo, nešto novo na našem fakultetu, komentira studentica Ljubica Stanić.

Proučavanje ljudskog tijela s pomoću virtualne stvarnosti na vukovarskom veleučilištu uvodi se u kolegijima anatomije i kineziologije.

- Ja vjerujem da će ovo biti njima veliko olakšanje u njihovom učenju, zato što će odmah vidjeti nekakvu primjenu pokreta na određene mišiće, kaže dr. sc. Slavica Janković, pročelnica Odjela za zdravstvene studije Veleučilišta u Vukovaru.

Suvremenijim pristupom nastavi zadržava se interes za upis studija fizioterapije, a studentima je učenje lakše i zanimljivije.


- To je neminovno, mi moramo obrazovanje i pristup učenju i podučavanju približiti mladim generacijama koje svakodnevno koriste tehnologije u svojim životima, poručuje mr. sc. Darija Ivanković, prodekanica za nastavu i studente Veleučilišta u Vukovaru.

- U budućnosti planiramo da i našim ostalim studentima, dakle studentima upravnog studija i studija trgovine, omogućimo također da koriste taj program, odnosno da simulaciju virtualne stvarnosti koriste svi naši studenti, kaže dr. sc. Željko Sudarić, dekan Veleučilišta "Lavoslav Ružička" u Vukovaru.

Projekt je rezultat sve prepoznatljivije osječke IT scene. Kada je riječ o virtualnoj stvarnosti prate svjetske trendove.

- Naše tvrtke rade već za van naveliko i Hrvatska je dosta na mapi po pitanju IT svijeta, ali ovo je trenutno nešto zaista novo, kaže Aleksandar Popović iz tvrtke Culex Osijek.

Trenutačna stvarnost uz onu virtualnu u ovom slučaju čine se dobitnom kombinacijom za bolju budućnost.