Ponos Hrvatske: Peku torte beskućnicima za rođendan

I ove godine udruga Ponos Hrvatske, dnevni list 24 sata i Hrvatska radiotelevizija, dodjeljuju nagradu "Ponos Hrvatske". Poštene, dobre i hrabre nagradit ćemo 15. put! Dobitnicima će nagrade biti uručene 25. veljače, a do tada ih možete upoznati kroz reportaže u dnevnom listu 24 sata i našoj emisiji "Dobro jutro, Hrvatska".

S tortom u ruci, koje peku splitskim beskućnicima za rođendan, rodice Ana Munitić i Marina Boroz, već su stotinjak puta ušetale u prostorije Udruge Most i tako obradovale osobe koji žive u tom prihvatilištu. Skromne i samozatajne trebalo je nagovarati na snimanje, ali zato su u tren spremno razradile ideju kako splitskim beskućnicima uljepšati barem taj jedan dan u godini.

- Već prije smo bile čule za prihvatilište za beskućnike i za akciju Olala, koja skrbi o tome da u prihvatilištu svaki dan bude osigurana večera. tako smo i mi jednom u godini sudjelovale u pripremi večere i razmišljali što bi mi mogle učiniti i same za te ljude koji ovdje borave, i tako na je na um pala ideja da bismo mogli raditi torte kad je njima rođendan, rekla nam je Marina Boroz.

- Marini je to odmah iz prve bila super ideja i tako smo stupile u kontakt s djelatnicima Mosta, od njih dobile imena i datume rođendana, podijelile smo se i krenule jednostavno, samo ispekle prvu tortu i tako je krenula priča, rekla je Ana Munitić.

Priča traje već tri godine. Ne nazire joj se kraj. Dapače! Niti jedan od 35 rođendana na godinu se ne preskače. Ako zatreba, i obitelj uskače.

- Cilj je nama bio da oni znaju da ima netko tko misli na njih na taj dan. I nadamo se da će naša priča potaknuti i druge da se na bilo koji način uključe onima koji su potrebiti, dodaje Marina.

Svaka od tih 100 torti svoja je priča. Prva se naravno najviše pamti.

- Prva ta naša torta, gospodin je stvarno bio iznenađen, bilo mu je drago, bio je sretan, čak nas je pozvao da s njim podijelimo tortu, mi smo prihvatile, sjele smo s njim, i on nam je ispričao svoju životnu priču, rekla je Ana.

Te priče nisu nikada lake, niti ih je lako podijeliti s drugima. Prihvatilište je danju prazno, noću u njemu boravi 30 muškaraca i 5 žena. I još ih je na listi čekanja. Marina i Ana žele im gorčinu života zasladiti tortom barem na taj jedan dan.

- U početku im je bilo čudno da se njih netko sjetio kad je njihov rođendan, jer navikli su da im i taj rođendan prođe kao i svaki dan u toj monotoniji i sivilu, i odjednom pojave se nepoznate djevojke, daju im tortu. Trebalo im je neko vrijeme da se priviknu, a sada već znaju, ako torta kasni koju minutu onda odmah zovu "hoće doći torta, jel' mene netko zaboravio?", govori voditelj Centra za beskućnike Udruge Most Denis Malov.

Nisu zaboravile Ana i Marina nijednom, niti će - kažu. Jer daju tortu, a dobiju ispunjeno srce. Tri su godine u tajnosti pekle torte beskućnicima. Hvaliti se nikad nisu željele, tek potaknuti druge na dobra djela. Sada kad se pročulo za njihovo, osim priznanja Ponos Hrvatske, stekle su i titulu "dobre vile Splita".