Gdje je nestao urbanizam?

Gdje je nestao urbanizam istražili smo u povodu prijepora oko zagrebačkog GUP-a i kontroverznog projekta Manhattan, ali i (ne)planske izgradnje turističkih kapaciteta u Dalmaciji.

O tim smo problemima u emisiji Dobar dan, Hrvatska razgovarali sa stručnjacima Vinkom Uhlikom, Krešimirom Ivanišom i Ljubomirom Miščevićem, te Darkom Znaorom i Draganom Žuvelom.

Zagrebački Generalni urbanistički plan, već je dobro poznato, izazvao je burne reakcije stručne i zainteresirane javnosti, a rasplet donošenja GUP u zagrebačkoj skupštini potresao je i političku scenu na nacionalnoj razini.
Pao Bandićev GUP, prije toga odbijeni svi HDZ-ovi amandmani!
Na niz problema koje je odbačeni prijedlog GUP-a otvorio upozoravalo je i Društvo arhitekata Zagreba. DAZ je, naime, nakon stručne analize zaključio da bi se prihvaćanjem odbačenih amandmana, omogućila prenamjena gotovo 530 metara kvadratnih javnih površina u površine za gradnju.

Prenamijenilo bi se, pojašnjavaju, 400 tisuća kvadratnih metara javnih zelenih i sportsko - rekreacijskih površina u stambenu ili mješovitu namjenu, gotovo 70 tisuća metara kvadratnih površina društvene namjene u stambenu, mješovitu ili poslovnu namjenu te oko 19 tisuća metara kvadratnih koridora javnih prometnica u mješovitu namjenu.
Struka zastupnicima: "Odbijte GUP!"
Zelene površine: 'Zagreb u velikom deficitu!'

Zagrepčani su u velikom deficitu javnih zelenih površina u odnosu na stanovnike drugih metropola, pokazala je analiza koju je izradio stručnjak za održivu i ekološku poljoprivredu prof. dr. Darko Znaor. Grafka koju je izradio Znaor prikazuje broj četvornih metara javnih zelenih površina po glavi stanovnika u pojedinim gradovima i iz nje je razvidno da Zagreb ima 4 četvorna metra po glavi stanovnika, što je pet puta manje od 20 četvornih metara koje kao donju granicu preporučuje Europska komisija:Bandić: GUP na dnevni red u najkraćem mogućem roku

Zagrebački gradonačelnik Bandić je na pitanje kada će GUP opet na dnevni red zagrebačke Gradske skupštine odgovorio: Sukladno zakonskoj proceduri u najkraćem mogućem roku.

Za emisiju Radija Sljeme ‘Zagrebi po Zagrebu’ Bandić je, pak, izjavio da će, budući da i dalje u velikom broju pristižu inicijative i prijedlozi građana na izmjene i dopune GUP-a, nakon njihove stručne analize najvjerojatnije pokrenuti javnu raspravu o novim izmjenama i dopunama GUP-a.

- Sukladno važećim propisima može se predložiti Skupštini nakon tri mjeseca na novo razmatranje postojeći prijedlog izmjena i dopuna GUP-a bez amandmana, napominje Bandić i dodaje: Stoga pozivam svu zainteresiranu javnost, posebice građane i stručnu javnost da svojim konstruktivnim prijedlozima doprinesu još više kvaliteti rasprave i stručnih rješenja na kojima će se temeljiti budući plan koji će doprinijeti strateškom razvoju Zagreba, s posebnim osvrtom na potrebe građana i poslovne zajednice, kazao je Bandić.

Dalmacija: Je li izgradnja novih turističkih kapaciteta održiva?

Prostorno planiranje opterećeno je problemima i u Dalmaciji pa smo za komentar situacije u Splitu, ali i izgradnje turističkih kapaciteta na obali  i održivosti turizma zamolili predsjednika Društva arhitekata Split Dragana Žuvelu koji je poručio da se struka ponižava te da su izmjene splitskoga GUP-a 'premalo planirane, te da se na taj način ne može raditi plan razvoja':O nagomilanim problemima u prostornom planiranju i odumiranju urbanizma u emisiji Dobar dan, Hrvatska razgovarali smo s arhitektom, slikarom i stručnjakom UN-a za urbanizam i arhitekturu Vinkom Uhlikom, umirovljenim profesorom Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, arhitektom Krešimirom Ivanišom i profesorom na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, arhitektom Ljubomirom Miščevićem: