Kuhan i pečen: Tena Kovačić pobjednica 2. sezone kulinarskog showa!

Od šezdeset i četiri natjecatelja samo su četiri stigla do finala! Virna, Tena, Josip i Darko, uz pomoć chefova Ivane Bekavac i Davida Skoke, večeras su odmjerili snage u napetim i zanimljivim dvobojima u kojima je bilo kuhanja na sigurno, ali i ideja i kombinacija dostojnih velike završnice.

U prvom kulinarskom okršaju snage su u kuhinji odmjerili Darko i Josip, a pomagala im je chefica Ivana Bekavac.

- Ja se samo toplo nadam da će se na traci pojaviti mljevena puretina i onda rasturam! Ulazim u završnu borbu sigurno, našalio se Josip na temu mljevene puretine koja je Ivanu kroz show "pratila" u stopu. 

Dobrodošlicu u finale potom je dečkima poželio i sudac Tom poručivši im da kuhaju najbolje do sada i najbolje što znaju.

Borba dostojna finala

Darko je s trake uzeo osso bucco, mrkvu, kelj, mladi luk i rog papriku, a Josip pačja prsa, mrkvu, rajčice, mladi luk i rog papriku. Josip je planirao zapeći prsa na tavi, a od povrća napraviti umak, dok se za nešto kompliciranije jelo odlučio Darko, i to za punjene dumplingse kosanim mesom osso bucca. 

- Ovo je borba dostojna finala! Uzeti osso buco za pola sata… ufff… no kad imaš plan, sve je moguće. Treba paziti koji komad mišića uzeti jer on ima puno vezivnog tkiva i kolagena i moglo bi biti tvrdo. Ali mislim da zna što radi i ima jedan bonus. Može još izvući i leđnu moždinu iz kosti i njome začiniti jelo, prokomentirao je Darkov plan Gretić, dok za Josipov nije bio pun hvale. Naime, smatrao je da je za finale trebao ići ambicioznije s pačjim prsima.

Prvi je svoje "Punjene trokutiće" poslužio Darko.

- Prvo si uzeo osso buco pa me bilo strah. Onda si odlučio raditi dumplingse pa me bilo strah, onda sam probao tijesto pa je bilo pretvrdo i onda me bilo strah. Jedina mi je zamjerka što nisi dobro stisnuo rubove pa je na tom dijelo tijesto deblje i drugačije teksture od ostatka. Sve ostalo je apsolutno senzacionalno!, pohvalio je Tom.

Potom je Josip na stol donio "Patku Tropicanu".

- Sunce ti tvoje bezobrazno! Bojao sam se da će sve biti obično. Stavio si patku u pećnicu, odmorio je, ispala je medium, uzeo povrće, a povrće je… Recimo da imam neku večeru za Božić i dolazi mi vegetarijanac, ovu filu bi stavio u neku pitu ili štrudlu jer je apsolutno božanstvena, komentirao je.

Zbog mrvicu težeg zadatka i namirnica, u treći je krug prošao Darko.

Lungićem do završnog kruga

Dečki su kuhali sjajno, no jesu li Virna i Tena bile jednako dobre? Svojim savjetima i rukama pomagao im je chef Skoko.

Traka je prošla, a Virna se odlučila za lungić, pastrnjak, špageti tikvu, iako s njom nikad nije radila, lisičarke i salatu, a Tena za lungić, bijelu ciklu, zelene jabuke i lisičarke.

Tena je planirala napraviti medaljone od lungića, pire od jabuka i ciklu s maslinovim uljem na što joj je mentor rekao da pazi da ne bude prejednostavno jer ovo je, ipak, finale.

Virni, pak, nije nedostajalo ideja. Radila je lungić u začinskom bilju, lisičarke sa slanutkom i salatu, a kako nikad nije radila sa špageti tikvom, chef Skoko joj je objasnio da se takvoj tikvi, kad je pečena, meso odvaja u rezance tj. špagete pa da bi bilo fora iskoristiti sav potencijal tikve.

Chef Gretić nije bio oduševljen igrom na sigurno, no svejedno je čekao da vidi konačni rezultat. I dok je Tena putem osmislila da će na medaljone staviti i koricu od badema, Virni su se po glavi motala samo dva pitanja, hoće li tikva biti pečena i hoće li lungić biti presušen?

Lungić, na (ne)sreću, nije bio pečen pa se u zadnjoj minuti dovršavao na tavi.
Iako su sve stigle odraditi na vrijeme, Tena je bila zadovoljna izgledom, no nesigurna u okuse baš kao i Virna koja je iskomentirala da joj je jelo lijepo, ali nedovršeno, puno potencijala, ali nedorečeno. A što je strogi sud na tanjure rekao?

"Za mog djeda" poslužila je Virna.

- Ovo je treća epizoda u kojoj kuhaš i uvijek si na granici između propasti i gastronomije. Znači tu negdje balansiraš i okusi su na sve strane. Negdje je limeta i u svim okusima je lisičarka nestala… arghhh… Tena donesi svoj tanjur, zamolio je Tom pa je Tena poslužila svoju "Šumsku priču".

- Znači ovo su gljive koje su termički obrađene i tu je kraj priče. Nema ni soli ni masnoće. Ovaj pire ide super uz svinjetinu, ali ne uz lisičarke jer je prekiseo i preosvježavajući da se bori sa šumskim osjećajem koji daje gljiva. Meso je jako fino, ali prepečeno, tako da…. Želje su tu bile ogromne, a bez velikih želja nema ni velikih tanjura, rezimirao je Gretić i odlučio da u zadnji dvoboj odlazi Tena.

Dvoboj svih dvoboja

Za janjeće kotlete, korabu, tikvice, konjak, lisnato tijesto, šipak, kesten pire i tamnu čokoladu odlučili su se - oboje.

- Ja ne mogu vjerovati da su uzeli osam identičnih namirnica. Mislim ovo je ludo!, prokomentirao je Skoko.

Iste namirnice, no tko je osmislio recepture pobjedničkih jela? Tena ili Darko?
Darko će pokušati osvojiti sučevo nepce janjećim kotletima u umaku od nara i tamne čokolade te mini pitama s kesten pireom i narančom. Tena, pak, svog aduta vidi u Wellingtonu od janjetine i umakom na bazi šipka, vina, kostiju, korabe, čokolade i konjaka, kao i desertom s kesten pireom, ganacheom od čokolade te podlogom sličnom carskom drobljencu (Kaiserschmarnu).

- Apsolutno zanimljiv dvoboj vrijedan finala!, komentirao je Tom.

Pošto Darko nije imao previše iskustva s janjećim kotletima, brigu o njima preuzela je chefica Ivana. Problem s carskim drobljencom imala je Tena kojoj je u prvoj rundi zagorio, no sve je uspješno riješila do kraja.

"Janjetinu u dekici" i "Carski desert" poslužila je Tena na čije se tanjure Gretić osvrnuo ovim riječima: - Janjetina krasno izgleda! Super je začinjena i pečena! Desert mi je malo… nije kaiserschmaran, malo mi je pretežak pire, al’ inače lijepa ideja i izvedba.

Darko je potom poslužio "Slatko kisele janjeće kotlete" i "Mini pitu od naranče".

- Janjetina je super pečena, krema je super i prilog je super no nisam siguran za umak. Da, postoje verzije gdje se crvena mesa poslužuju s umakom od čokolade, no ta je čokolada tada podglašena. Pruža mrvicu gorčine i mrvicu šećera, a ovdje je dominantna, kao preljev za desert. A što se tiče deserta, ostao je malo sirov, ali ideja je super. Da si stavio malo maslaca, pomoglo bi, ovako je ostalo samo na dobrom pokušaju, rezimirao je pa proglasio pobjednika zadnjeg dvoboja u sezoni.

Pobjednik 2. sezone showa Kuhan i pečen je Tena!

Tena, čestitamo od srca! A od srca čestitamo i Darku kojemu je pobjeda pobjegla za - desert!

A vi, dragi gledatelji, nadamo se da ste ovaj show gledali s guštom i užitkom, da ste nešto i naučili te usput pokupili i pokoju korisnu kulinarsku ideju!

Pobjedničke recepte donosimo u nastavku:


JANJETINA U DEKICI
Janjeće kotlete otkostiti, popapriti i posoliti te obložiti začinskim biljem. Umotati u lisnato tijesto i staviti peći oko 20 minuta dok tijesto ne poprimi lijepu zlatnu boju. Za umak iskoristiti kosti od kotleta, popržiti ih na tavi te podliti crnim vinom. Kosti izvaditi i ostaviti da se vino reducira. Umaku dodati i konjaka, soli, papra te komadiće korabe i sok dobiven od zrnaca nara. Dalje reducirati i na kraju dodati malu količinu tamne čokolade. Reducirati do željene gustoće i izvaditi komade korabe. Tikvice razrezati po duljini na četiri dijela, lagano popržiti na maslinovom ulju, posoliti i popapriti.

CARSKI DESERT
Izmiksati posebno žutanjke sa šećerom i posebno bjelanjke (sa malo soli). Žutanjcima dodati zrnca iz mahune vanilije, brašno i mlijeko tako da dobivena smjesa bude malo gušća. Lagano miješajući dodati istučene bjelanjke. Uz pomoć malog obruča ispeći malu palačinku. Kesten pire izmiksati s vrhnjem za šlag. Pripremiti ganache od vrhnja i tamne čokolade. Vrhnje zagrijati (ne smije zakipiti) i njime preliti natrganu čokoladu u omjeru 1:1. Na palačinku pokapati sirup agave, namazati kremu s kesten pireom, staviti voće te preliti ganacheom. Posipati tostiranim bademima.