4. ožujka 1985. - Okončan štrajk rudara u Velikoj Britaniji

Na vijest o smrti Željezne Lady Margaret Thatcher, jedne od najvažnijih političarki 20. stoljeća, regionalni lider Britanskog sindikata rudara David Hopper izjavio je: ''Upravo u ovom trenutku pijem u to ime. Ovo je prekrasan dan. Oduševljen sam. Danas mi je rođendan i to jedan od najljepših u mojih 70 godina.''

Njegova reakcija nije bila usamljena. Rudari diljem zemlje slavili su njezinu smrt. Razlog tomu je što je Željezna Lady 4. ožujka 1985. svojom beskompromisnom politikom slomila masovni štrajk rudar, uništila sindikate i cijele zajednice u Velikoj Britaniji. Britanski rudnici nacionalizirani su 1947., a njima je upravljao Nacionalni odbor za ugljen.

Ideja Margaret Thatcher bila je učiniti rudnike profitabilnima, što su sindikati žestoko osporavali. U ožujku 1984. nagovijestila je da vlada namjerava zatvoriti 20 rudnika koji su zapošljavali 20 tisuća rudara. Tjedan dana poslije Arthur Scargill, predsjednik Nacionalnog sindikata rudara proglasio je štrajk na nacionalnoj razini.

Štrajk se poput požara proširio cijelom zemljom, popraćen žestokim sukobima rudara i policije. Najveći sukob zbio se u Orgraveu u južnom Yorkshireu, gdje se 5 tisuća rudara sukobilo s istim brojem policajaca, što je dovelo do krvoprolića na obje strane.

Margheret Thatcer nije popuštala. O rudarima je govorila kao o unutrašnjem neprijatelju. Takva samouvjerenost proizlazila je iz činjenice da se vlada dobro pripremila za štrajk, jer je u zalihama imala velike količine ugljena. S druge strane sredstva sindikata brzo su se istopila, tako da nisu imali novca niti da plate grijanje i struju tijekom zime. Oskudica među rudarima bila je tolika da su morali primati milostinju i donacije Europske ekonomske zajednice. Siromaštvo više nitko nije mogao izdržati. Štrajk je završio kada je nacionalni sindikat glasovao da se svi radnici vrate na posao. Željezna lady slomila je rudare svojom beskompromisnom politikom. Gotovo 230 tisuća rudara izgubilo je posao, zatvoreno je čak 165 rudnika, a Nacionalni sindikat rudara, nekad moćna organizacija, zauvijek je oslabljen.