7. ožujka 1875. - Rođen Maurice Ravel

Skladatelj jednog od najpoznatijih djela svih vremena, Bolera, Joseph Maurice Ravel rođen je 7. ožujka 1875.

Potječe iz poslovno uspješne obitelji. Otac mu je bio Švicarac,a majka Baskijka. Neobičan spoj tih temperamenata trajno je prisutan u Ravelovim djelima. Već kao dječak pokazivao je smisao za glazbu i obitelj ga je u tome poticala. S četrnaest godina upisuje pariški konzervatorij. Ističe se talentom, ne samo u pijanističkoj klasi, nego i u komponiranju. Kao natprosječni student natjecao se za nagradu Prix de Rome, ali je tri puta odbijen. Na kraju je nastao takav skandal da su padale ostavke.

Otad Ravel ima averziju prema nagradama pa je odbio Legiju časti. Publiku i struku osvojio je djelima poput Pavanne za mrtvu infantkinju, Španjolske rapsodije ili baleta Daphnis i Chloe. Nije se povodio za modernim glazbenim pravcima, sebe je smatrao klasicistom. Sve inovativno u djelima prikazao je oslanjajući se na tradicionalne forme. Pri  komponiranju imao je pomno razrađen plan, formalni i modularni. Bio je vrlo pedantan. Zazirao je od naglašene emocionalnosti i sentimenta, kod njega sve mora imati mjeru.
Posebnu pozornost poklanjao je tehničkoj dotjeranosti djela. Svoje skladbe sam je i dirigirao. Kao dobar poznavatelj orkestra, od svakog instrumenta tražio je gotovo solističke izvedbe.

Privatno, Ravel je bio osebujan. Nikad se nije ženio. Živio je pustinjački na imanju pokraj Pariza, okružen samo s nekoliko prijatelja. Glasine o homoseksualnosti nikad nisu dokazane, a sam Ravel izjavio je da je u životu imao samo jednu ljubav: glazbu. Na turneji se oduševio Amerikom pa neka njegova kasnija djela sadržavaju elemente jazza. U posljednjoj fazi stvaralaštva težio je jasnoći i jednostavnosti. Tad je nastao i Bolero. Najbolji švicarski urar, kako ga je nazvao Stravinski, doživio je prometnu nesreću, obolio od afazije i umro nakon operacije na mozgu.