Hoće li Ljetnikovac Gučetić dobiti novo ruho?

Mjestom okupljanja želi ponovno biti Ljetnikovac Gučetić u Rijeci Dubrovačkoj - višestoljetno zdanje bogate prošlosti isprepletene mnogim zanimljivim pričama. Zavod za obnovu Grada Dubrovnika raspisao je natječaj za izradu projekta njegove rekonstrukcije i revitalizacije.

Ovo jedinstveno reprezentativno zdanje sagrađeno je u 16. stoljeću.

Čovjek očekuje da se tu šampanjac razlijevao, da je tu bilo uvijek nekakvo bogatstvo i sjaj. I imo je takva razdoblja, međutim ona razdoblja tame su puno gušća i puno su dulje trajala, rekla je Slavica Stojan autorica knjiga o ljetnikovcima Rijeke dubrovačke.

Brojne vlasnike ljetnikovca, već od prvog Klementa Gučetića, pogađala je ista obiteljska tragedija - smrt muških nasljednika u mladenačkoj dobi. Stoga ne čudi da ga mnogi Dubrovčani nazivaju "ukletom kućom". No projektom rekonstrukcije objekta u društveno-kulturni centar za sve stanovnike Mokošice mogao bi ostati bez tog epiteta.

Osim toga, govorimo o jednom interpretacijskom centru Ruđera Boškovića kroz koji bi se dao presjek njegova rada i djelovanja i njegovog života rekla je Mihaela Skurić ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika.

Ruđer Bošković je, naime, kao trinaestogodišnjak napustio Dubrovnik i ponovno je došao još samo jednom.

Vratio se u Dubrovnik na mjesec dana. Tih mjesec dana je proveo, vjerovali ili ne, u Rijeci dubrovačkoj objasnila je Stojan.

Taj sadržaj posvećen Boškoviću i Gučetć kao mjesto okupljanja zapravo sami od sebe postaju turistički sadržaj. Mi imamo namjeru i već radimo na tome da se povežu svi ljetnikovci Rijeke dubrovačke koji će onda biti dodatni sadržaj, to je u skladu sa potrebama disperzije turista na kojoj se radi rekla je Jelka Tepšić zamjenica dubrovačkog gradonačelnika.

Vrtna studija već je izrađena kako bi se obnovio i perivoj kao dio kompleksa, a nakon projektne dokumentacije slijedi ishođenje građevinske dozvole i apliciranje na europske fondove za obnovu kulturne baštine.