Nadmetanje vrhunskih kuhara u Makarskoj

Mali gastrofestival probudio je grad iz zimskog sna, najavio predsezonu, ali i sezonu. Broj rezervacija u ovom trenutku slabiji zbog koronavirusa. No turistički djelatnici vjeruju da je to samo privremeno. Ranu predsezonu diljem Jadrana otvorili su gastro događaji poput makarskoga.

Blistava nebeska šetnica na Biokovu na 1228 metara bit će glavni makarski adut za ovu sezonu koju ne bi smio nadjačati ni koronavirus, iako je booking u ovom trenutku 20 posto lošiji nego lani. Osim poklada,glavni adut u ranoj predsezoni nadmetanje je ponajboljih regionalnih kuhara.

- Upravo je ovaj period važan da predstavimo autentičnu mediteransku kuhinju i kroz ove događaje, pokažemo što možemo ponuditi u smislu gastronomije, rekla je Hloverka Novak Srzić, direktorica TZ-a Makarska.

A Hrvatska je gastronomska velesila.Nadmetanje najboljih kuhara iz nekoliko zemalja regije okupila je kremu struke.

- Ljudi prate jedni druge na društvenim mrežama, savjetuju se, vide se na tečajevima i oni koji su najviše uložili u sebe i imaju vjere u sebe, ponijet će titulu pobjednika IKKERA, naglasio je Željko Neven Bremec, organizator.

A biti profesionalni kuhar nije kao prije. U turističkim zemljama zlata su vrijedni,j ako dobro plaćeni. Izgleda da je iznimka susjedna Italija.

- Kod nas u Italiji su vrlo niske plaće kuhara. Dobiju više konobari nego kuhari i kada kuhar dobije sto eura više, on odlazi, rekao je Marc Pavel, profesionalni kuhar iz Italije.

Zato susjedi Talijani imaju djelomično isti problem kao i Hrvatski,nedostaje kvalitetnog kadra. Pitamo slavnog Stevu Karapandžu, zašto ?

- Sve uvjete imaju ti mladi ljudi da postignu svoju dobru karijeru u ovom lijepom zanimanju. Škole su pune tih kadrova, ali kada završe negdje se izgube, govori Stevo Karapandža, predsjednik žirija IKKER 2020.

Zato i nije čudno kada se i za ovu sezonu radne kvote uvezene radne snage oslobađaju svih granica,jer kuhara nema dovoljno iako su u Hrvatskoj bolje plaćeni nego u susjednim zemljama.