Glasajte za ginka Adama, drugi je!

Prije desetak dana u središnjem smo Dnevniku predstavili stablo ginka iz Daruvara koje se natječe za titulu europskog stabla godine. Glasanje još traje, a kolege iz Osijeka javljaju da je ginko nazvan Adam trenutačno drugi prema broju glasova. Podsjećaju i da ga podržava njegov rođak - Ginko iz osječke Tvrđe.

- Glasajte za daruvarski ginko!


Tri žene iz lokalnih samouprava povezale su dva ginka i tako pozvale sve koji to još nisu učinili da glasuju za daruvarskog Adama kako bi postao europsko stablo godine. U tome im je punu podršku dao osječki gospodin Ginko koji je posađen u Tvrđi prije točno dva stoljeća i dobroga je zdravlja. Daruvarski rođak malo je stariji, 246 godina mu je tek.

- Dva su glasa. Dakle nužno je glasati za dva stabla. Prvi glas podrazumijeva i molim vas da ga date Adamu iz Daruvara, a jednako je bitno kome ćete dati vaš drugi glas. Važno je da drugi glas date stablu koje u tom trenutku ima najmanji broj glasova, znamo i zašto, kazala je Žana Gamoš, zamjenica gradonačelnika Osijeka.

U konkurenciji je 16 stabala i svako ima svoju priču, a ona daruvarska je o Adamu i Evi.

- Naš Ginko za razliku od Vašeg ginka, ja mislim da bi bilo konačno i pravo vrijeme da mu nađete družicu jer naš ginko ima svoju Evu koja se o njemu brine i čuva ga, tako da je on narastao 6 metara u promjeru i zaista je predstavnik svoje vrste reprezentativni, rekla je zamjenica gradonačelnika Daruvara Vanda Cegledi.

- Sami smo se zapravo iznenadili kako je ova priča privukla puno ljudi, puno turista i evo svakodnevno dolaze ljudi. Vidjeli su ga na televiziji, žele ga vidjeti uživo, a sami znate koliko su prekrasni u jesen kada zapravo to lišće bude zlatno i padne te stvori zlatni tepih, izjavila je zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana Tanja Novotni Golubić.

To dobro znaju i Osječani kojima se njihov zlatni ginko često nađe u objektivu fotoaparata. Jedno je sigurno, stabla su spojila dva grada, ispričala priču o prijateljstvu i ljubavi te podsjetila koliko je vrijedna naša prirodna baština.