Oproštaj od Vatroslava Mimice – komemoracija u HNK-u i film na HTV2

Komemoracija za istaknutog i cijenjenog scenaristu, redatelja i producenta, Vatroslava Mimicu održat će se u danas, 20. veljače u 17 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, a u 21 sat na HTV 2 prikazujemo kultni 'Ponedjeljak ili utorak'.

Doajen hrvatskog filma, filmski redatelj, scenarist i producent, Vatroslav Mimica, podsjetimo, umro je u subotu 15. veljače u Zagrebu u 97. godini.

- Preminuo doajen hrvatskog filma Vatroslav Mimica

- Velikan hrvatske kimematografije Vatroslav Mimica rođen je 1923. u Omišu. Hrvatska kinematografija pamtit će ga u prvom redu po igranim remek-djelima poput 'Prometeja s otoka Viševice', međunarodno priznatog 'Kaja, ubit ću te', 'Ponedjeljak ili utorak', 'Događaj', pa sve do 'Seljačke bune' i 'Banovića Strahinje', ističu iz Hrvatskog audiovizualnog centra.

Na mrežnim stranicama Hrvatskog društva filmskih kritičara 'in memoriam' je objavio naš ugledni filmolog Tomislav Šakić koji, između ostalog, navodi: Tvrdilo se da Mimičini filmovi neće preživjeti sud vremena, kao putokazi utopljeni u poplavi prohujalog vremena; no u ta su vremena mnoge stranice novinskog papira bile potrošene na troškovnike Seljačke bune ili na kamenje bacano na pulsko platno nakon premijere Kaje. Papir doista trpi sve, ali izgleda da Mimičine filmske slike sve jasnije svijetle kako prošlost napreduje ka budućnosti, zapisao je Šakić

Na našem Drugom programu večeras, 20. veljače, u 21 sati prokazujemo kultni Mimičin film 'Ponedjeljak ili utorak', a u emisiji Kultura s nogu o njemu su govorile filmske kritičarka Višnja Vukašinović i glazbena umjetnica Gabi Novak koja je s Mimicom ostvarila niz suradnji: