Koncert 'U sjećanje na maestra Vladimira Kranjčevića'

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u suradnji s Festivalom sv. Marka priređuje koncert U sjećanje na maestra Vladimira Kranjčevića.

U sklopu Festivala svetog Marka kojem je Vladimir Kranjčević bio umjetnički ravnatelj uz sudjelovanje Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a kojima je maestro bio dugogodišnji šef-dirigent, u sjećanje na nedavno preminulog velikog hrvatskog umjetnika bit će izveden Rekvijem Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Maestro Kranjčević bio je dugogodišnji šef dirigent prvo Zboru HRT-a (1976. - 1982.), a potom Simfonijskom orkestru HRT-a (1983. - 1988.). Za njegova mandata, nakon dugo vremena, Zbor je ponovno počeo održavati samostalne koncerte, i to u Hrvatskom glazbenom zavodu gdje je i počeo. Već u prvoj sezoni na čelu tadašnjih Zagrebačkih simfoničara RTZ-a, maestro Kranjčević povećao je broj pretplatničkih koncerata po sezoni. Nije zazirao ni od drugačijih glazbenih formata. Reputacijom jednog od naših najcjenjenijih i najpoznatijih glazbenih stručnjaka uspijevao je zainteresirati i publiku tzv. 'lakših' žanrova. Ipak, za sjećanje na maestra Kranjčevića odabran je vjerojatno jedan od najizvođenijih klasičnih rekvijema, onaj Mozartov.

Zboru i Simfonijskom orkestru HRT-a pod dirigentskom palicom Tomislava Fačinija pridružit će se vrhunski hrvatski solisti sopranistica Martina Zadro, mezzosopranistica Martina Gojčeta Silić, tenor Tomislav Mužek i bas Marko Mimica.

Koncert će se održati 10. svibnja u 20 sati u crkvi sv. Marka, stožernom prostoru festivala kojem je maestro Kranjčević bio umjetnički direktor.