"Poduzetnici budućnosti" i učenici varaždinske Gospodarske škole

Učenički tim varaždinske Gospodarske škole među 25 je nagrađenih na natječaju Hrvatske udruge poslodavaca - "Poduzetnici budućnosti". Na natječaj s nagradnim fondom od 250 tisuća kuna bilo je prijavljeno više od 400 učeničkih radova. 

Sandra i Antonio, učenici su varaždinske Gospodarske škole, koji su nagrađeni za projekt BIS senzora.

Biljni informacijski senzor - s njim se postiže puno toga, ali najvažnija stvar od svega je da prepoznaje bakterije, viruse i gljivice koje bi mogle naškoditi plodovima ili biljkama, rekao je Antonio Bajs.

- Putem aplikacije koja je u paketu dobivamo sve informacije o svim tim bolestima , o mogućim vremenskim neprilikama - za svaku individualnu biljku i za samo tlo, rekla je Sandra Šantek.

Inovacija je prijavljena na HUP-ov natječaj na poticaj mentorice Jasminke Prstec.

- Ideja je bazirana na tome da se ne hranimo zdravo, da nekako spriječimo da plodovi ne budu bolesni - idemo kreirati senzor koji će prepoznati viruse i gljivice, koko u tlu tako i u zraku, rekla je Jasminka Prstec.

U ime Hrvatske udruge poslodavaca nagradu i priznanja uručila je uspješna poduzetnica i inovatorica iz Varaždinskih Toplica - Bernarda Cecelja.

Posebno me raduje da su djeca to prepoznala, da su kreativni i inovativni jer na tome nam stoji budućnost, rekla je Bernarda Cecelja, poduzetnica.

Na natječaj „Poduzetnici budućnosti„ bilo je prijavljeno više od 400 učeničkih radova i inovacija iz cijele Hrvatske, a 25 najuspješnijih je nagrađeno.