Ponos Hrvatske: Ribar spasio pet života

I ove godine udruga Ponos Hrvatske, dnevni list 24 sata i Hrvatska radiotelevizija, dodjeljuju nagradu "Ponos Hrvatske". Poštene, dobre i hrabre nagradit ćemo 15. put! Dobitnicima će nagrade biti uručene 25. veljače, a do tada ih možete upoznati kroz reportaže u dnevnom listu 24 sata i našoj emisiji „Dobro jutro, Hrvatska".

Hrvatska posebno treba biti ponosna na svog iznimno hrabrog građanina iz Vodica. Toni Zanki - vatrogasac i profesionalni  ribar spasio je mnoge ljude, od toga čak 5 na moru. Jedan od njih, Marko Huljev - danas je živ isključivo zahvaljujući Tonijevoj hrabrosti. Toni ga je spasio iz gorućeg broda, daleko od obale, usred noći.

Gdje god je živio i radio - Toni Zanki pružao bi ruku pomoći. No posljednji pothvat posebno je vrijedan divljenja. Iz zapaljenog broda, nasred mora, u noći, spasio je unesrećenog znanca Marka Huljeva, i oteo ga sigurnoj smrti.

- Za takve stvari na moru se nitko ne pita je li prijatelj, neprijatelj. Tu uvijek treba pomoći drugim ljudima, kazao nam je Toni.

- U totalnom šoku, meni je samo kroz glavu prolazio brod koji sam tek kupio, žena, dvoje djece, što ću sutra, od čega da sutra krenem dalje naprijed, kazao je Marko.

Markova je sreća bila to što je Toni lovio lignje iza Žirja, nedaleko od mjesta nesreće.

- Imao sam njegov broj, pošto sam znao da je negdje u blizini. Kažem, prijatelju - gorim! Dođi me spasiti. A on - ma što goriš i spusti mi slušalicu. Ja sad ne znam hoće li doći ili neće, ali on je već krenuo prema meni, prepričava nam Marko.

- Kada sam došao kraj njegova broda, jednostavno se nisam mogao približiti brodu jer je brod bio cijeli u plamenu. Marko je stajao na pramcu kao jarbol. Jadan nije znao gdje će, što će. Ja mu vičem skoči u more - on ništa. Onda sam se probao prvi put zaletjeti do njega i pokupiti ga, međutim neuspješno je bilo, jer je gorjelo. Ja govorim ako meni brod uhvati plamen neću spasiti ni sebe ni njega, kaže Toni.

- Ja sam samo stao, ukočen, gledam - od mene možda 100 metara, možda 200, 300, ne znam - otok mali stoji, iza leđa Italija, sve otvoreno. Sve u plamenu, cijeli izgubljen. Ne znam što da radim, ozlijeđen, ranjen, izgubljen. U tome sam se ukočio. Primijetio sam da neki brod dolazi, da netko viče, nešto viče, ali ostao sam ukočen od tog trenutka i više se ne sjećam ničega, kaže Marko.

Iako je gorjelo i nebo i more, Toni nije odustao nego opet krenuo - najvećom brzinom.

- U tom drugom pokušaju sam to nekako uspio, uhvatio ga za jaknu, bacio na brod i maknuo se nekih 100 metara od njegovog gorućeg broda. I nakon toga, nije prošlo, 15, 20, sekundi, maksimalno 30 sekundi, ne znam prošlo je godinu dana od toga. I onda je brod eksplodirao, prisjeća se Toni.

Već prije pozvao je službu spašavanja na moru i pomorsku policiju koja je ozlijeđenog Marka odvezla u bolnicu. Na sreću, brzo se oporavio. No brodu nije bilo spasa, iako ga je Toni još satima pratio - sve do potonuća.

- Čovjek je živio od toga, ima obitelj, dvoje djece, ženu. To mu je bio jedini posao. Jedini brod. Nije čovjeku jednostavno kad mu se to dogodi, kaže Toni.

Pomogao je Toni nebrojeno puta - i na kopnu i na moru. Prepoznala je to i njegova lokalna zajednica. Gradsko vijeće jednoglasno ga je nagradilo plaketom Grada Vodica.

- Mi smo posebno ponosni na njega kao sugrađani i sumještani i jednostavno kazati da osoba koja je spremna staviti se u službu da pomogne i spasi tuđi ljudski život je doista nešto posebno i vraća vjeru u ljude i vraća vjeru u društvo, izjavio je predsjednik Gradskog vijeća grada Vodica Marin Mikšić.

- Ponosan sam na to što sam izabran i što sam dobio, a u drugu ruku bilo bi bolje da nisam dobio i da se to nije dogodilo, kaže Toni.

Priča o skromnoj "ljudini" - ovdje ne završava. Pomaganje i spašavanje utkano mu je u život. Pa je izmislio svjetski patent za pomoć kolegama vatrogascima.

- Pod nazivom "Global rial fireman" koji mijenja 16 alata u jedan. A  ujedno ima 37 funkcija, kaže Toni.

A to je druga priča - zbog koje je taj veliki humanist već pomalo poznat i u svijetu.