Maskirajte se u stilu commedie dell'arte

Karnevalske svečanosti bliže se vrhuncu, a u zadarskom Narodnom muzeju u kombinaciji s teatrom izrodile su zanimljivu radionicu. Njihovim stopama možete i vi, jer je tehnika sasvim sigurna za iskušavanje u vlastitom domu.

Odavno muzeji nisu samo mjesta gdje se u tišini razgledaju izlošci. Otkako Narodni muzej u Zadru ima Edukativnu službu, sve su češće bučne grupe radoznalih posjetitelja spremnih za učenje u ambijentu zabavnijem od učionice. Stoga je većina radionica usmjerena baš mladima i - najmlađima.

- U vrijeme Karnevala u Zadru, uz izložbu kostima iz predstave ‘Skup’ u stilu Commedia dell'arte, priređujemo radionice izrade maski, primjerene za djecu u dječjim vrtićima, i učenike osnovnih i srednjih škola, i stvarno su nam se popunili termini nevjerojatno brzo. Više od 400 djece će proći radionice, prema ovim najavama, ističe pedagoginja Lucija Sekula iz Narodnog muzeja Zadar.

Odnedavno muzej ima i Dizajnerski studio, osmišljen kao nadgradnja muzejske djelatnosti. Djeluju na konzerviranju artefakata, razvijanju projekata, ali i u smjeru edukacije, pa se pokladno razdoblje pokazalo idealnim za naučiti ponešto o - teatru.

- Razlog za izložbu je bio maskenbal. Željeli smo organizirati radionice maski. Budući da se ja bavim kazalištem, promocijom kostima i uopće kostimima u kazalištu i na izložbama, željela sam to iskoristiti i napraviti jednu edukativnu izložbu, kaže voditeljica Dizajnerskog studija NMZ Marija Šarić Ban.

Commedia dell'arte, zvana još i komedijom maski, nametnula se kao idealna tema. Ova talijanska pučka forma teatra bila je izrazito utjecajna u renesansnom stvaralaštvu i s ove strane Jadrana.

- Tu su izloženi kostimi iz predstave ‘Skup’, iz Kazališta Komedija, znači imamo Pantalona, imamo Harlekina, imamo Columbine, nabraja Šarić Ban.

Teško je zamisliti bolje inspiracije za izradu maski, niti veselijeg načina za naučiti ponešto o klasičnom pučkom kazalištu. Izložbu će s vremenom dopuniti maske izrađene na radionicama, a nema razloga da i kod kuće ispunimo kakvo tmurno poslijepodne ovakvom zabavom i na maškarama osvanemo s originalnom maskom.