Vinko Uhlik: Nekada su urbanisti imali pravo glasa

Vinko Uhlik nedavno je objavio i predstavio knjigu pod nazivom 'Graditi i slikati grad' koja, za one koji ne znaju, već u naslovu daje naslutiti da je riječ o autoru koji je grad, u njegovu slučaju Zagreb, i gradio i slikao.

- TEMA: Gdje je nestao urbanizam?

Vinko Uhlik diplomirao je, naime, na Akademiji likovnih umjetnosti kod profesora Otona Postružnika 1957., a 8 godina kasnije i na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu kod Vladimira Turine. Osim slikarskog i arhitektonskog, neizmjeran je i njegov urbanistički doprinos, posebice razvoju Novog Zagreba.

Sve to bio je povod da Vinka Uhlika posjetimo u njegovu novozagrebačkom domu u Središću. Tijekom razgovora, osim na svoj opus, 86-godišnji Uhlik osvrnuo se i aktualne zagrebačke probleme i prisjetio se vremena kada je urbanistička struka u Zagrebu imala pravo glasa i uistinu planirala razvoj metropole. 

U Slušaonici Hrvatskoga radija pronađite snimku razgovora emitiranog u emisiji Kulturni kolokvij, tijekom kojega su, osim urednice Sonje Batinić, Vinku Uhliku pitanja postavili i akademik Tonko Maroević, kritičar arhitekture Maroje Mrduljaš i arhitekt, aktivist i kritičar Marko Sančanin:
Emisija 20.02.2020.