U gradu duhova ni migranti ne ostaju

Nakon jedne od najvećih pomorskih nesreća s migrantima 2013. godine, lokalne vlasti u malenom sicilijanskom mjestu Sutera dobile su upit mogu li pokopati gotovo 400 stradalih.

Gradonačelnik je odgovorio:

- Groblje je puno, ne možemo primiti mrtve. No Sutera želi primiti preživjele."  Bilo ih je samo 47, među njima i djeca. Tako je grad duhova postao dom Johnu i njegovoj obitelji iz Nigerije.

John Whale Babaloa Nigerijac je koji je u  u Italiju stigao 8. lipnja 2015. Živi  trudnom suprugom Joke i sinom Luciom:

- Kad sam stigao u  izbjeglički kamp Cara di Mineo, bilo nas je više od 3.000. Bilo je poput zatvora. Tako smo i zvali kamp. Dan kad sam s obitelji napustio  kamp, pomislio sam hvala Bogu! Nakon kampa  premjestili su nas u Suteru. Dolazim iz malog mjesta. I Suter aje malo mjesto, mala je kao moje selo. Zato su svi stanovnici Sutere moji susjedi.

Kad su stigli, mnogi su im savjetovali da idu u Njemačku, ali odlučili su ostati:

- Ovdje sam slobodan. Za razliku od tvoje zemlje, kaže John dodajući da je studirao tehnički fakultet. Odlično govori engleski, za razliku od mnogih sumještana. Ubili su mu roditelje, a oni su jedva spasili živu glavu. I odlučili otići u Europu.

A evo što dvije sumještanke kažu:

- Ima mnogo migranata… Rumunja… Nema posla i siroti ne rade. Ostat će godinu ili dvije pa će otići.

Sutera je nekad imala 5.000  stanovnika, a danas tek 1.000; bila je pod kraljem i to najvažniji gradić u okolici.

- Ostao sam radi roditelja, jer sam bio sin jedinac. Zbog puno toga. Da je bilo do mene, bio bih otišao. Možda bih se bio vratio,  no svakako bih otišao. U Englesku ili Njemačku. Sad je teže jer  imam suprugu i djecu. Budući da sam ostao, odlučio  sam otvoriti nešto čega nije bilo. A u Suteri nije bilo pizzerije. Pa sam se odlučio za to, priča Johnov susjed.

Johnu su istekli dokumenti, ali dobiva posao u pizzeriji, a njegovi kolege nemaju s tim problema:

- Mjesto je malo i ljudi će uvijek kritizirati. Može biti crn ili žut, svejedno  je. A možda je čišći od mene. Što bi rekli da je žensko i da je zgodna?

Sumještanke su bile u pravu - zbog problema s ugovorom i teškim pronalaskom posla, odlučuje se potražiti posao u Siracusi…
Intiman i dirljiv film o nadama i novom prijateljstvu, iz ciklusa „Novi susjedi“, pogledajte na multimedijskoj platformi HRTi. Redatelji dokumentarnog filma su Antonello Savoca i Gabriele Gravagna, scenaristi Daniela Attilini i Antonello Savoca, a izvršni producenti Daniela Draštata i Frans Jennekens.