Dr. Vuk stigao je iz Amerike raditi na otok Ist

Na otoku Istu, u zadarskom akvatoriju živi stotinjak stanovnika, a s njima i jedan liječnik, rođeni Siščanin, koji je na otok dospio iz SAD-a. Ne brine previše o radnom vremenu jer je uvijek potreban i uvijek dežuran.

Život na udaljenom otoku, nimalo lak, ali ima neke čarobne draži, mir i tišinu, daleko od kopna, vreve i žurbe. Život ovdje, u ovo prohladno doba godine, teče polako.  

- Meni je ovdje jako lijepo, to je miran život, u prirodi, imam puno vremena za sve svoje pacijente, i nigdje se ne moram žuriti - imam puno vremena da ih saslušam i ja volim razgovarati sa ljudima, pa mi ovaj posao jako odgovara, kaže dr. Velimir Vuk, liječnik na otoku Istu.

Ovdje i živi i radi, radi i dežura danonoćno, kad god treba, on je uvijek tu.

- Dobar, jako dobar i on kaže za 10 minuta, a on je za 3 minute kod mene kad triba, kaže gospođa Vojka Sindičić.

Ovaj otočni liječnik nije otočanin, a da bi došao do otoka, prešao je dalek put.

- U Americi sam studirao biologiju, završio sam tamo jedan faks i radio u biološkom laboratoriju, ali međutim nakon godine rada, ja sam se odlučio vratiti u Hrvatsku i studirti medicinu na engleskom. Faks je otvoren na engleskom jeziku u Zagrebu i to je bilo savršeno za mene jer sam mogao učiti na engleskom, a razgovarati sa pacijentima u bolnici na hrvatskom, kaže dr. Vuk.

Nakon toga - dvojba. Povratak u Ameriku, u koju je otišao s roditeljima kao dječak, ili...

- I odlučio sam tražiti posao po hrvatskim otocima i ovdje sam dobio prvi intervju za hrvatske otoke i to sam i prihvatio. Sad sam ovdje liječnik opće medicine za Ist i Molat. Oba moja roditelja su liječnici, moja mama je iz Siska, a tata iz Zagreba - ja sam rođen u Sisku, nisam Dalmatinac, kaže dr. Vuk.

Ali, kao da je, jer prilagodba nije bila teška. A na otok je donio i dio američke tehnologije.

- Tijekom mog rada na otoku primijetio sam da mi fali nekoliko dijelova opreme, i najviše što mi fali je dijagnostika. Dio opreme na koji sam posebno ponosan je brzi test za streptokok. Nakon 10 minuta znamo je li netko pozitivan na streptokok ili ne, kaže.

No ovo je, kaže, tek početak, namjera mu je donijeti još potrebne opreme na otok.

- Moja namjera je da moderniziram službu na ovom otoku, i nadam se na puno mjesta, tako da kvalitetno zdravstvo bude svima dostupno, čak i onima koji žive u dalekim mjestima, ističe.

A to je jedan od bitnih preduvjeta koji vodi ka povratku života na otoke.