Vedran Petešić - strastveni sakupljač poruka u boci

Znate li da na jednom zadarskom otoku postoji kolekcionar poruka u boci, koliko ih dugo skuplja i koliko ih je dosad skupio?

Pažljiviji gledatelj emisije More sjetit će se junaka današnje priče jer nije ovo prvi put da je dao povod za izlet naše ekipe na Dugi otok. Svestrani Saljanin pjesničkog duha podigao je na otoku piramidu koju je ljetos snimala kolegica Ana Dobrović. Ovaj put privukla nas je njegova sakupljačka strast zahvaljujući kojoj ima kolekciju od 146 poruka u boci.

- Iz raznih krajeva, raznih naroda i narodnosti, kaže Vedran Petešić iz Salija na Dugom otoku.

Kaže kako je prvu našao s 13 godina, ali da ona nažalost nije dio njegove arhive jer kao mladić nije znao to tako brižno sačuvati kao danas.

Tijekom dvadeset godina sustavnog pretraživanja obala i žala od sjeverozapada do jugoistoka otoka prikupio je važnu i šaroliku zbirku.

- Najdalja mi je bila od Grčke, od Rodosa, bačena sa kruzera, ona mi je tri miseca poslije došla u ruke, kaže.

Kratke poruke ili duge ispovijedi, ljubavna tematika ili neobvezni pozdravi, štošta se našlo na obalama njegova otoka, no sve ih povezuje želja za malo čarolije u svakodnevici, te intrigantna veza pošiljatelja i nepoznatog primatelja.
Pjesnička Vedranova duša čaroliju nalazi u koječemu, pa je pasionirani sakupljač svega i svačega, na radost brižne supruge.

- Ja uvik govorim, ako je Goran Ivanišević osta bez loptica za tenis, kod mene su mu doma garant. Ili recimo japanku je netko izgubio - javite se, kod mene je u konobi, ma budite sigurni da je. Kapu, nema čega nema, sve nosi doma.
Zna slikati, klesati, rezbariti, sakupljač je strašni, pješači. Obožava otok do ludila i svaki komadić ga obađe i ništa se nije našlo prije njega, sve je to on već naša, kaže Vedranova supruga Đulija Milin.

Tako se iz naplavina stvaraju kolekcije...

- Svaka stvar ima svoju specifičnu težinu, u moru, i tako, po toj specifičnoj težini, dolazi i taj teret, je li, tih materijala. Tako ja odma znam di ću naći čepove, di ću upaljače naći. Rijetko tko zna da neonska cijev, znate neonsku cijev, od metra, standardnih veličina, da je ona jedna od najbolje preživjelih. I sijalica, naša klasična sijalica, ne sad ove ledice, ali koliko izgledaju krhke i staklene, one najjače olujno jugo prežive, i neće se razbiti jer one plutaju lagane po površini vala onda zadnji onaj val, udar, njih položi kao neku bebu, kaže ovaj strastveni sakupljač i kolekcionar.

Svaka je uvala dobra jer je svaka otvorena nekom vjetru koji će donijeti tko zna otkud nove nalaze onima koji ih znaju vidjeti.

- Sudbina i te molekule, nešto nas veže da se bilo kako uspostavi neki kontakt, kaže.

A odlučite li se i vi valovima povjeriti kakvu misao, poruku ili želju, Vedran savjetuje da izbjegnete nepouzdane flomastere, te da boca svakako bude staklena. Bilo bi idealno čep zabrtviti voskom, no ako nije pri ruci, bit će dovoljno energično ga ugurati. Nadalje, važno je staviti kontakt, broj telefona ili e-mail adresu, te obvezno datum jer što je poruka starija, to je nalaz uzbudljiviji.