Ponos Hrvatske: Obitelj Bilić donirala organe 11-godišnjeg Luke

I ove godine udruga Ponos Hrvatske , dnevni list 24 sata i Hrvatska radiotelevizija,  dodjeljuju nagradu ''Ponos Hrvatske''. Poštene, dobre i hrabre nagradit ćemo 15. put! Dobitnicima će nagrade biti uručene sutra, 25. veljače, a dodjelu možete pratiti u izravnom prijenosu na našem drugom programu s početkom u 20.05h. Kandidate ste mogli upoznati kroz reportaže u dnevnom listu 24 sata i našoj emisiji „Dobro jutro, Hrvatska".

Danas donosimo priču o obitelji Bilić iz Slatine, časnim ljudima koji su učinili dobro djelo u najtežem životnom trenutku - onom u kojem su izgubili dijete. Oni su Ponos Hrvatske.

Luka je bio najmlađe od četvero djece obitelji Bilić. U prekratkih jedanest godina njegova života stalo je svo čudo najljepših osobina.

- Veseo, razigran, dobar, nježan. - Donosio je puno radosti u kuću - baš tako, rekla je Lukina majka Branka Bilić.

Tu je radost prekinuo udar automobila. U listopadu prošle godine, kada je biciklom na putu u pekarnicu prelazio cestu na njega je naletjela neoprezna vozačica. Kako se dugo nije vraćao kući za njim su u potragu krenule majka i sestra, no nisu ga našle.

- Hitna se već vratila iz Virovitice i rekli su da je Luka već u Virovitici. Sjeli smo u auto i otišli do bolnice. Tamo su nam rekli da je kritično. Samo je jedno od nas moglo k njemu da ga vidi jer su ga spremali za Zagreb odma, kazao je Lukin otac Marko Bilić.

Sve nade polažu u zagrebačku Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj.

- On je dok smo mi došli bio već jednu operirana prognoze su bile nikakve. Kritično i tako čitavo vrijeme, rekao je Marko.

Pet dana borbe za život i nade završilo je na za roditelje najstrašniji način.

- Kad su rekli da nema više pomoći, da je mozak odumro, liječnik koji je radio i koji je bio najkorektniji želio je pričat s nama. Mi smo tada pretpostavili koja je tema razgovora. Mi smo se dogovorili da ćemo učiniti taj korak, naglasio je Lukin otac.

Na preporuku liječnika pristali su donirati Lukine organe. Spasili su tako šest života. Požrtvovnost i plemenitost nadjačali su bol.

- Ne mogu vam opisat, plačući je kazala Lukina majka Branka.

- Na neki način i on živi dalje, dodao je otac.

Oprostili su i vozačici koja je naletjela na njihova sina. Kažu - nitko tako nešto neće učiniti namjerno. Svi su u prometu izloženi opasnosti, zato sve pozivaju na oprez.