Brod Perast - vapor s dušom

Perast je vapor s dušom. Brod kojeg otočani Koločepa, Lopuda, Šipana i Mljeta nose u svom srcu i žele da se ponovo izgradi, jer to je spomen brod. Sjećanja na njega danas žive na Facebook stranici M/B PERAST VAPOR S DUŠOM.

Postira je sestra blizanka Perasta koji je plovio gotovo na istoj ruti. Uz Elafite, Koločep, Lopud i Šipan povezivao je i Mljet s Dubrovnikom. Sve do kobnog napada na Dubrovnik 1991. kada je s Mljeta pod prijetnjom neprijatelja morao u Slano, gdje su ga neprijateljski vojnici izgranatirali i pustili da pluta slanskom valom. Trojicu članova njegove posade koji su pokušavali pobjeći iz napadnutog Slanog ubila je neprijateljska granata.

- Trojica pomoraca - Pero Sršen upravitelj stroja, Antun Matić motorista i Niko Nodilo kormilar ostali su u Slanome kako bi ako bi se moglo prevest brod i izvest ga bar do Šipanske luke ili do Mljeta. Ja sam se igrom slučaja našao u Slanome i pokojni upravitelj stroja Pero Šupica mi je rekao da ćemo nas trojica dovesti brod doma, kako god budemo mogli. To doma značilo je na Mljet. Međutim, nisu uspjeli. Sluge smrti su se spustile preko brda, sišli u Slano i cijelu su noć pucali. Oni su prošli tenkom kroz admiral. Ošinuli su tenkovskom granatom u zapovjedni most Perasta. Tada je Perast doživio krah. Opljačkan je, pušten da plovi slanskom valom, a sve su to gledali ova trojica pomoraca koji su ostali u istočnom dijelu Slanoga. 5. listopada ulazi ovaj zlosretni brod Kosmaj sa zapovjednikom Acom Ilićem unutar Slanske vale i pucaju na sve što se miče. Pomorci su se sakrili. Po nekim saznanjima oko 11:30 su htjeli izaći iz Slanske vale na magistralu. Vjerojatno su upalili lampadinu, bateriju mi kažemo -  ovi su to vidjeli s Kosmaja i Aca Ilić je naredio da se puca. Granata je pukla i ubila svu trojicu. O njima se ništa nije znalo, govori nam Silvio Market, osnivač Facebook grupe "M/B PERAST VAPOR S DUŠOM".

- Tih tužnih dana mi smo ih čekali da dođu u Orašac gdje smo živjeli. Došao je dio posade Perasta u Orašac, međutim moj dundo pokojni i Tonko i Niko se nisu pojavili. Mi smo ih čekali kada će se pojaviti, ništa nismo znali o njima. Nažalost oni su poginuli 5. listopada u slanskoj vali. Nikada nisu napustili Slano i podijelili su zlosretnu sudbinu s našim Perastom, rekla je rođaka poginulog pomorca Pere Sršena Marija Dominiković.

Brod je plutao Slanskom valom, a neprijateljski vojnici su ga svako jutro gađali, iživljavali se na Perastu. Brod se nije dao potopiti. Pripadnici specijalne diverzantske postrojbe Hrvatske ratne mornarice nisu to mogli gledati. Kad se pružila prilika, kad je plutajući brod ušao u Koločepski kanal, uspjeli su ga unatoč neprijateljskoj vatri otegliti na Pelješac. S Pelješca su ga prevezli u brodogradilište Inkobrod na Korčuli gdje je bio do 2004., a tada odlazi u rezalište u Ploče - i tu bi se činilo da je kraj tog broda, ali ne. Sjećanja na taj brod još žive. Živi i Facebook grupa  "M/B PERAST VAPOR S DUŠOM" - tu su pohranjena sjećanja na brod koji je Mljećanima i stanovnicima Elafita bio i ostao brod s dušom.

O brodu se pišu pjesme, pišu knjige koje sadržavaju sjećanja na trenutke provedene na brodu, njegovu posadu, dogodovštine otočana i plovidbu Perastom. Otočani žele da im se Perast vrati - da ga se ponovno izgradi i da plovi, da povezuje Mljet, Elafite s gradom baš kao nekad prije.