9. ožujka 1451 - Rođen Amerigo Vespucci

U velikom dobu otkrića, u kratkom razdoblju od pola stoljeća, hrabri europski istraživači skinuli su veo s mnogih nepoznatih dijelova zemaljske kugle.

Povijesnim dostignućem smatra se Kolumbovo otkriće američkog kontinenta, koji nažalost nije dobio ime po slavnom moreplovcu. Kolumbovim putem zaplovili su i drugi pomorci. Spletom okolnosti najveće koristi imao je talijanski moreplovac i istraživač Amerigo Vespucci, koji se rodio 9. ožujka 1451. u Firenci.

Već kao iskusan pomorac zastupao je interese talijanskog vlastodršca Lorenza de Medicia na španjolskom dvoru. U Sevilli je upoznao Kolumba koji ga je za svoje drugo putovanje unajmio kao dobavljača živežnih namirnica. Pod dojmom Kolumbovih otkrića Vespucci se i sam odvažio na plovidbu nepoznatim morima. Godine 1497. krenuo je na putovanje kojemu je glavni cilj bilo pronaći i ucrtati put do Indije preko zapada.

Vespucci je stigao do ušća Amazone i istraživao obale Brazila. Ubrzo je shvatio da su svi pomorci prije njega bili u zabludi. Novi je svijet ustvari potpuno samostalan kontinent. Vespucci je poduzeo još tri putovanja. Svoja je saznanja opisao u pismima koja su tiskana i prevedena na mnoge europske jezike. Njegova otkrića našla su mnoge pristaše među tadašnjim znanstvenicima.

Tako je njemački kartograf Martin Waldseemuller 1507. godine izradio prvu kartu sa zemljom koju je nazvao Amerika upravo po Amerigu Vespucciju.
Svoje karte prodavao je diljem Europe pa se posvuda počelo koristiti ime Amerika za novootkriveni kontinent. Kasnije je isto ime dobilo i područje otkriveno sjevernije, danas poznato kao Sjeverna Amerika. Tako je Vespuccijevo ime ovjekovječeno u nazivu Amerike, a spomen na Kolumba sačuvala je tek mala zemlja Kolumbija.