Najuspješnijih 12 godina Biserke Rauter Plančić

Ugledna kustosica, povjesničarka umjetnosti Biserka Rauter Plančić, nakon čak tri mandata na čelu zagrebačke Moderne galerije, otišla je u mirovinu.

Novog smo ravnatelja Branka Franceschija već predstavili u Vijestima iz kulture, a sada se valja osvrnuti na proteklih 12 godina bivše ravnateljice jedne od najuglednijih institucija u zemlji, koja skuplja, čuva i izlaže djela najvećih hrvatskih umjetnika od 19. do 21. stoljeća.

Bogata karijera bila je okrunjena mjestom ravnateljice Moderne galerije - Biserku Rauter Plančić hvalila je stručna javnost, u brojnim je izložbama uživala publika, neupitno povjerenje poklanjali su joj umjetnici i donatori. 

Postavljeno je više od 300 izložbi, neke u najuglednijim europskim muzejima, fundus je sa 6 800 umjetnina povećala na više od 11 300.

- Bilo je to najuspješnijih 12 godina u mojem životu, izazov je bio veliki. Stalni postav je divna stvar, ali to je mrtvi kapital, ako to ne obnavljate, ako ne radite neke cezure sa suvremenim povremenim izložbama, priča bivša ravnateljica Moderne galerije Biserka Rauter Plančić.

Zato se uhvatila u koštac sa svime time: Bilo je to prekrasno razdoblje, radila sam s najdivnijim ljudima na svijetu, priredila neke lijepe izložbe, dodaje Rauter Plančić.

Umjetnici o suradnji s Biserkom Rauter Plančić govore u superlativima: To je jedna ustanova koja zahtijeva totalni angažman, poznavanje materije, tako da je ona svoju dužnost obavila fantastično, napominje akademski slikar Nikola Koydl.

- Za svakog umjetnika jako je stimulativno djelovanje takve osobe. Ako nemate pažnju osobe koja je lider takve institucije, onda je sve uzalud, ističe arhitekt Nenad Fabijanić.

Akademik Tonko Maroević dugo poznaje Biserku Rauter Plančić: Ona je kozmopolitskog porijekla, tako da je uspjela povezati Modernu galeriju na dva načina - s jedne strane skupljajući djela, donacije čak iz Pariza, a s druge proširujući djelatnost na suradnju s kolekcijom Romanelli u Italiji, tako da je građa iz Moderne galerije ušla u nekoliko reprezentativnih europskih izložbi, napominje akademik Maroević.

Bivšu ravnateljicu Moderne galerije pitali smo kako bi opisala svoj koncept vođenja ovakve ustanove: To je umješnost u mogućem. Treba dobro promisliti prije nego što kažeš hop. Treba biti i kooperativan, a ne isključiv, i nastavi graditi na onom što si zatekao, pokušati biti bolji. Ja se nadam da će novi ravnatelj nastaviti tim putem i da će biti bolji od mene, zaključuje Biserka Rauter Plančić

Novi ravnatelj Branko Franceschi najavio je skoro otvorenje izložbe djela Miroslava Kraljevića i njegovih sljedbenika u Budimpešti - autorstvo izložbe, koja se otvara 3. ožujka,  potpisuje Zvonko Maković, a autorica likovnog postava je - Biserka Rauter Plančić.