Kazališni kutak: 50 glumačkih godina Nade Abrus i Krunoslava Šarića

Danas će pedest godina glumačkog rada obilježiti naša neumorna glumica Nada Abrus, a pedeset godina nakon što je diplomirao na Akademiji dramske umjetnosti, glumac Krunoslav Šarić dobio je priznanje za životno djelo na dodjeli Nagrada hrvatskog glumišta.

Godine im ne mogu ništa i dalje su neumorni. Nada Abrus, rođena u Splitu, i danas pliva duge rute, a 50 godina broji od prvog nastupa u igranom filmu: 1969. u Puli je bila prikazana 'Nedjelja' Lordana Zafranovića. Tada je imala 17 godina, a ugovor za honorar potpisala je njezina mama.

Pola stoljeća umjetničkoga rada Nada Abrus će obilježiti večerašnjom izvedbom (utorak, 25. veljače) predstave Paule Vogel 'Najstariji zanat' u režiji Nine Kleflin, u Jazz&cabaret klubu Kontesi.

Treba spomenuti i njezinu manekensku karijeru, a sa samih početka karijere valja izdvojiti i nastup u kultnom 'Našem malom mistu', koje je također ovih dana obilježilo 50 godina od prvog emitiranja.

Nada Abrus prvo je glumila, a tek nakon prvih uloga odlučila je upisati glumu na zagrebačkoj Akademiji. Već na 4. godini studija dobiva posao u zagrebačkoj Komediji.

Od početka 2017. godine je u mirovini, ali i dalje glumi i pjeva. Pjevanje je usavršavala kod prof. Zlatka Šira, a starije generacije će je se sjetiti i po glasu koji je posudila crtićima poput 'Slonice Nelice', 'Loleka i Boleka', 'Kremenka' i 'Ptice trkačice'.

Od 1999. do 2003. bila je predsjednica Sindikata hrvatskih glumaca, a članica je Družbe 'Braća hrvatskog zmaja'.

Krunoslav Šarić je, pak, pedeset godina nakon što je diplomirao na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu nagrađen priznanjem za životno djelo na dodjeli Nagrada hrvatskog glumišta.

U obrazloženju nagrade stoji da se dokazao kao 'pravi umjetnik koji posao shvaća kao druženje s velikim piscima, redateljima i kolegama glumcima, i koji svima na sceni i u gledalištu pruža iskrenu emociju i radost igranja'.

Rođen je u Derventi, ali je glumiti počeo u Dubrovniku godine 1969. Bio je član dubrovačkog Kazališta Marina Držića, zagrebačkog HNK-a, nastupao u Teatru &TD, Teatru u gostima te Histrionima.

Na dubrovačkim ljetnim igrama nastupa od svoje 26 godine, gotovo 30 godina, a 15 je godina izgovarao Himnu slobodi na otvorenju igara.

Bio je i radijski voditelj - mnogi u Dubrovniku rado se sjete emisije 'Mladi mladima' na Radiju Dubrovnik.

Pogledajte gostovanje Nade Abrus i Krunoslava Šarića u Kazališnom kutku emisije Dobro jutro, Hrvatska: