Fašnik na Dugom Otoku

Iza nas su spektakularne karnevalske povorke, poput one riječke. No zanimljivo je bilo i u manjim mjestima. U zimskom je razdoblju manje posla pa i otočani krate vrijeme pripremama za maškare.

Predivan sunčan dan, prva polovina veljače. Štošta se krije u mirnim uličicama, iza zidova otočnih kuća.

- Počinjemo se nalaziti uglavnom nakon Nove godine, jer prije imamo drugih obaveza. Ali onda nakon Nove godine je turbo - svaki dan se nalazimo, svaki dan šijemo. Družimo se već 22 godine. Postava je uglavnom ista - neke odlaze, neke dolaze. Najprije se dogovorimo koja će biti maska za tu godinu, a onda se naše kreativke Jelena i Đulija dogovore kako ćemo to najlakše napraviti.  No maski daje čar ovo druženje, ovo zajedništvo, kazala je Snježana Buturić.

Svaka od njih je zadužena za svoj dio posla.

- Sam ne možeš napraviti. To ekipa djeluje da bi svi kostimi bili tako dobri, rekla je Đulija Milin.

Ove dame različitih generacija odlično se slažu, koja je tajna?

- Može doći tko god želi. Treba proći inicijaciju, mora imati proporcije, kroz smijeh nam kaže Nada Dominis.

Svake godine uz zahtjevnu masku smisle i odgovarajuće ime, no u selu ih od početka znaju kao - Seksolete.

- Sve smo seksi - koja više, koja manje, ali tu smo, kaže kroz smijeh Snježana Buturić.

Život "na škoju" nameće svoja pravila. Valja se pobrinuti i za posao i za zabavu.

- Nama nikad nije dosadno, mi uvijek nešto nađemo. Ako nije karneval, onda je nekakav rođendan, krštenje. Ako je Prva pričest, ako su Krizme, bilo što - izmislit ćemo ga ako baš nema ništa i nikad ne dozvolimo da nam bude dosadno, kaže Đulija Milin.

- Mi slavimo i kad kupimo nove cipele i kad umre svekrva i muž, kroz smijeh govori Marija Špralja.

- Zimu jedva čekamo! Zima je ono nešto posebno, zima je nama sve ovdje i ono kao što je moj muž, Ante Frka, napisao pjesmu: "Zima na škoju nami je raj". kaže Irena Frka.

- To nam uljepšava život, puno nam je ljepše zajedno, veselimo se, družimo se, dodaje Slavka Rančić.

- Kad se družimo, uvijek neka napravi frite, neka ovo, neka ono i uvijek imamo i pića i ića i bude nam veselo, kaže Desa Milić.

Saljski karneval ima jednu osobitost - mlađi se organiziraju i od jutra obilaze selo. Prikupljaju donacije: u ulju, jajima, vinu i novcu. Do večeri, kuću po kuću, konobu po konobu, obiđu baš sve. Prilično je to iscrpljujuća praksa, rezervirana samo za one u najboljoj kondiciji.

- Od ulja koje prodamo i novca platimo bend, kupimo karnevalsku spizu, paštu-fažil, kobasice i ostalo, vino zajedno popijemo, a jaja pojedemo, kaže Paško Bonja.

Naše Seksolete se ne žure - zvijezde karnevala stižu kad se zabava zahukta. Stigao je trenutak da pokažu na čemu su radile mjesecima. Svaki je detalj na svojem mjestu, mislilo se na sve. Pa i na one koje ove godine nisu tu - ovim putem u njihovo ime ide pozdrav Dragici.

- Mi nismo za politiku, nismo za aktualnosti, mi smo maske s porukom. Od prvog dana imamo istu poruku: "Ljudi, volite se, ljubite se i zabavljajte se", kaže nam Snježana Buturić.