Šašavi svijet Tahira Mujičića

Pri spomenu imena Tahira Mujičića odmah se pomisli na njegova ostvarenja kao hrvatskog književnika, kazališnog umjetnika, dramaturga, scenarista, pjesnika, romanopisca, no izložba u zagrebačkoj galeriji ‘Vladimir Filakovac’ otkrit će mnogima još jedan njegov, do sada manje poznat talent.

Stotine karikatura glumaca, redatelja, kolega književnika, celebrityja, zatim skice za kostime i lutke, predlošci za scenografiju, instalacije, filmovi - sve je to predstavljeno na retrospektivnoj izložbi svestranog Tahira Mujičića.

Maštovito, duhovito, nekonvencionalno, i tako desetljećima tijekom bogate karijere: Od najranijeg djetinjstva ja sam stalno crtao i skicirao i pisao i glumio i radio sve moguće stvari koje ne bih nikome preporučio. No, kada vas uhvati ta strast, ona vas drži do ovih mojih godina, još uvijek izgledam šašavo i šašavo radim, priča Mujičić.

Predstavljeno je 560 izložaka, velik broj, ali to je samo manji dio Mujičićeve kolekcije: Radi se stvarno o izrazito vještom crtaču koji odlično barata s geg i portretnom karikaturom. Autor uopće nije htio staviti imena jer je rekao da ako ne možete prepoznati, onda crtež nije dobar. On gledatelja poziva na dijalog, napominje voditelj Galerije ‘Vladimir Filakovac’ Svebor Vidmar.

- To je izuzetan autorski rad jer je to rad koji je čista intima autorova. Tahir to nije radio za izlaganje, to je njegova intima, njegovi predasi u pisanju, komentira autor likovnog postava izložbe Ivica Kiš.

Crteži su figure s karakterom, zrače posebnim šarmom, a svima je zajednička činjenica da Tahir Mujičić ne pristaje na klišeje i diktate jer to bi njemu prije svega bilo bolno dosadno. Zato nekada i nedotjeranim potezom nastaju zanimljivi, komični i duhoviti likovi.