Cantus ispunio Laubu zvucima Meksika

Koncert pod naslovom ‘Chiles en nogada' Cantus ansambla posvećen suvremenoj glazbi Meksika, u zagrebačkoj je Laubi - Kući za ljude i umjetnosti, oduševio je probranu publiku.

Cantus ansambl ove sezone je odlučio predstaviti čak pet država i njihove skladatelje. Do kraja sezone slušat ćemo još i suvremene skladatelje iz Francuske i Austrije, ali sinoć je sva pozornost usmjerena na Meksiko.

- Uglavnom se radi o skladateljima srednje i mlađe generacije iz tih zemalja, imamo jako puno praizvedbi, evo i sinoć su bile dvije praizvedbe na rasporedu, to je naš prijatelj Trigos i moj mladi kolega Alejandro Vera, student koji je došao iz Meksika, otkriva umjetnički voditelj Cantus ansambla Berislav Šipuš.

U sklopu programa održan je i uvodni razgovor koju je moderirala HRT-ova glazbena komentatorica i urednica Jana Haluza, a koncert je i počeo praizvedbom Alejandra Vere, studenta zagrebačke Muzičke akademije.

- Ono što već dulje vremena radimo na tome, Cantus ansambl, da dovodimo ovdje stranu glazbu i žive kompozitore, ističe dirigent Ivan Josip Skender.

Zvijezde večeri bili su skladateljica Hilda Paredes i njen suprug, legenda suvremene glazbe, violinist Irvine Arditti: Meksiko je danas odlična sredina za mlade skladatelje. Starija generacija onih koji su još šezdesetih skladali i donosili nove trendove iz Europe vrlo je važna i za moju generaciju i za mlađe naraštaje. Mi smo puno putovali, i sretna sam što se moja glazba izvodi diljem svijeta, izjavila je Hilda Paredes.

Irvine Arditti, pak, dodaje da je teško glazbu opisati riječima: Kao i u mnogim zemljama, glazba u Meksiku vrlo je raznolika. Različiti skladatelji imaju različite ideje. Mislim da se ne može reći da postoji meksička glazba, smatra Arditti.

Drugačije glazbene tehnike, zvukovi i mašta koja nema granica - sve je to danas suvremena meksička glazba.