Mlade obitelji ostaju u Starom Petrovom Selu

Važno je voljeti ono što radiš, ali i boriti se, ne odustati i, ako je moguće, ostati živjeti i raditi u Hrvatskoj. Ostanak mladih obitelji potiče i mala općina Staro Petrovo Selo.

Osmijesi na licima članova obitelji Mihaljević ne daju se skriti. Odnedavno za sreću imaju razlog više, svoju princezu Martu.

- Imam mamu, tatu, Marijana, Klaudiju, Mihaela, Martina i Martu, govori Marta Mihaljević iz Starog Petrovog Sela.

Istina, šestero ih je i ne bi nikamo iz Starog Petrova Sela.

- Radimo, kao i svi u kreditu. Međutim, solidne su firme, da se zaraditi. Usput si pomognemo u poljoprivredi, govori Marijan Mihaljević iz Starog Petrovog Sela.

- Mogao je suprug ići, ali odlučio je… Odlučili smo zajedno da nećemo, da ćemo ostati ovdje, rekla je Klaudija Mihaljević iz Starog Petrovog Sela.

No, mnogi su već otišli. Zvoni na uzbunu pa je općina u proračunu  osigurala milijun kuna za pomoć mladima pri kupnji prve nekretnine. Povećali su i naknade za novorođenčad.

- Za prvo dijete 2 tisuće kuna, za drugo smo osigurali u proračunu 4 tisuće, a za treće i svako drugo 6 tisuća kuna, naglasio je Nikola Denis, načelnik Starog Petrova Sela.

Skromno, ali veseli. A i cijena vrtića snižena je s 500 na 300 kuna.

- To je puno olakšalo nama, nama koji živimo ovdje, rekla je Sinkida Cindrić iz Starog Petrovog Sela.

- Treba i otvoriti neka radna mjesta. Što se nas tiče, mi ćemo ostati, ali neki nemaju posla i nažalost napuštaju mjesto, ističe Zoran Špoljarić iz Starog Petrovog Sela.

Pa su porazni i demografski trendovi. U prošloj je godini bilo gotovo tri puta više umrlih nego rođenih. No, vrtić se ipak nadograđuje.

Bit će mjesta za šezdeset malih Slavonaca. I za Martu Mihaljević koja se baš čvrsto drži svojih korijena.