Kuhan i pečen specijal: Chefovi i pobjednici sezona zajedno do vrhunskih jela

Najslađe je ostalo za kraj. Krema hrvatskog kulinarstva pripravljala je delicije zajedno s pobjednicima obje sezone! Predjelo, glavno jelo i desert, za svaki krug po dva chefa, a s njima, u svakom - pobjednici sezona. Odluke o jelima donosili su svi zajedno, no najvažnije je bilo to da se divno kuhalo, zabavljalo i guštalo!

Iza nas su dvije sezone i 128 kuhara amatera koji su pokazali kako se može kuhati drugačije, kako je mašta najbolji recept, a dobra volja najbolji začin.

- Meni je srce prepuno zbog druženja s predivnim ljudima i hvala svima koji su s nama kuhali u ovim kuhinjama, zahvalom je emisiju započela voditeljjica Ana te nastavila - a veliko hvala i čovjeku koji je, ne samo meni, već, vjerujem, i svima vama proširio vidike, a to je Tom Gretić.

Svoja iskustva podijelio je i sudac.

- Ove dvije sezone doživio sam kao festival hrvatske gastronomije! S ovim prekrasnim ljudima koji su se namučili i koji su, nadam se, gledateljima pokazali da naša profesija vrijedi pažnje i da su ovi klinci i klinceze naučili nešto i da će nama biti lakše odgajati više kuhara, a ne sve manje i manje.

U studiju su se potom pridružili Ivan i Tena, pobjednik prve sezone i pobjednica druge sezone. Kakvi su bili njihovi dojmovi?

- Svako kuhanje za mene je bilo novo iskustvo. Pobjeda mi je bila neočekivana, ali jako sam sretna zbog svega toga, kratko je komentirala Tena, dok je Ivan rekao da mu je ovo bilo prvo iskustvo kuhanja na televiziji i da je bilo stvarno super jer su svi bili dragi i divni, jedno neprocjenjivo iskustvo.

U prvom je krugu s Tenom kuhala chefica Bekavac, a s Ivanom zvanim Medo chef Erak. Ivanov tim se odlučio za jakobove kapice, keta kavijar, mango, heljdino brašno i mladi špinat, a Tenin za dimljeni losos, keta kavijar, suhu govedinu, mango i tiger kozice.

Ivan i Ivan odlučili su pripravljati tortilju od heljdinog brašna, sirove jakobove kapice i špinat pržiti u ulju. Tenina i Ivanina ideja bila je napraviti jelo inspirirano poznatom delicijom vitellom tonnatom, odnosno na tanko rezanu govedinu staviti kremu od kozica i kavijar.


Foto: Damir Senčar za HRT

Sve je išlo po planu dok chef Gretić nije dao do znanja da se u ovoj emisiji poslužuje sedam malih tanjura koji moraju biti isti, kao da je servis u restoranu. Iako im je to na prvu bilo iznenađenje, treme, kako su rekli, nije bilo.

- Savršeno je to da sad Ivana i Ivan imaju problem, jer ne samo da kuhaju za mene, već i za petero kolega i to je uvijek pritisak, nadodao je. 

- Ja nisam znala da ćeš ti doć tak nabrijan, obratila se chefica Ivana chefu Ivanu.

- Ja sam ful nabrijan i želim pomest' pod s tobom, našalio se Erak.

Ako ste se pitali što je sa sedmim kuharom, što je u ovom slučaju bio chef Misirača, njegov je zadatak, uz ulogu komentatora, bio i raditi neke - spačke. Prva od tih je bila da je mimo traka stigla i jedna namirnica iznenađenja. Za Ivanov je tim to bio wasabi, a za Tenin tim suhe brusnice. Je li im pomrsio planove?

Nakon pola sata "Suhu govedinu" poslužile su Tena i Ivana.

- Super, divno izgleda, hrabar odabir namirnica, lijepa prezentacija. Jedino me smeta da je govedina ostala u komadu, odnosno da je poslužena cijela šnita jer je nespretno za jelo. I smanjio bih količinu sojinih klica zbog gorčine. Sve u svemu, jako mi se sviđa, komentirao je Tom.

"Iločke kapice" potom je poslužio tim Ivan.

- Jako lijepo vizualno, no fali taj kick, taj wasabi. Vidio sam da ste ga stavili, ali je ostao nedorečen. Volio bih da ima više ove heljdine tortilje, odnosno krekera, jer odlično odgovaraju ostalim sastojcima, rezimirao je, no kako su ostali chefovi presudili?

Za tim Tena glasali su chefovi Skoko, Gudac i Margić, a za tim Ivan chefovi Gretić, Misirača, Jalšić i voditeljica Ana, stoga je u prvom krugu svojim jelom najviše oduševio tim Ivan.

U drugom su krugu snage odmjerili Tena i chef Skoko te Ivan i chef Gudac. Tena i David odlučili su se za ribu kokota, kapelunge, inćune, kelj pupčar, cherry rajčice i stabljike celera, a Ivan i Igor za srneće kotlete, teleći mozak, kavu u zrnu, koromač, mladi špinat i kelj pupčar. Njihov je plan bio napraviti krokete od telećeg mozga i tartar od srnetine, a Tenin i Davidov filete od kokota poslužiti u ribljem temeljcu uz pečene kapelunge i hollandaise umak.

- Cijeli hrvatski kulinarski svijet čeka ovaj dvoboj! Svaka čast Teni i Ivanu, no veličanstveni ćelavac i tetovirani ribar će se morati jako potruditi jedan protiv drugoga, naglasio je Tom.

Spaćku su u ovom krugu priredili i Tom i Kiki. Tena i David dobili su zrna kave, a Ivan i Igor inćune. Kako su se snašli?

Ivan i Igor prvi su poslužili "U zdrav mozak".

- Ovo je baš u zdrav mozak, k’o u srcu Pariza. Kiselina od limete je odlična jer je spriječila da mozak bude stupast što nije nerijetko s obzirom da je mozak najmasniji dio životinje. Srnetina je odličan dodatak jer je pružila notu oporosti. Bravo!, kometirao je Tom.

"Raspištoljenog kokota" poslužili su zatim Tena i Skoko.

- Čekala sam četrdeset i dvije emisije na ovo. Svi me gledajte kako uživam, našalila se Ana i s guštom uživala kušajući jelo. 

- Sve ima okus k’o kad dođete kod Davida u restoran, probate i padnete u nesvijest. Ja ima čast komentirati vaša jela, a nać’ zamjerku je apsurd, kapa dolje, oduševljeno je rekao Gretić.

Svoj glas Igoru i Ivanu dali su chefovi Erak, Gretić i Bekavac, a Davidu i Teni Ana, chefice Margić i Jalšić, kao i chef Misirača, što znači da su u drugom krugu jelima najviše zagolicali nepca Tena i David.

Za desert su se u trećem krugu pobrinule chefica Jalšić koja je pripravljala delicije s Ivanom, te chefica Margić koja je s Tenom, u samo pola sata, pokušala oduševiti zahtjevne kolege. Mandarine, šipak, pistacije, tamna čokolada, prošek i bobičasto voće odabrale su Tena i Anita, a Ivan i Sabina iste namirnice uz dodatak klementina i šljiva.

- Odlučilli su se za jako široki izbor namirnica, no što će od tog na kraju ispasti, vidjet ćemo, komentirao je Tom.

Element spaćke, namirnica iznenađenja, je u ovom krugu kod Ivana bila stabljika celera, a kod Tene tabasco. To je bila pomoć ili odmoć? Super im je došla, našalili su se.

- Da nam daš dva sata vremena, mi, njih četvero iza mene, i ja, ne bi uspjeli napraviti slastičarski desert jer smo mi po vokaciji kuhari i samim time vaganje namirnica nema emocije. Najjednostavnije objašnjeno. I zato smo mi u tome trube, rekao je Tom na što se Anita nadovezala da će svejedno dati sve od sebe, kao i uvijek do sada, da ispadne super.

"Najmanje nervozni dio showa", čokoladu s voćem i tabascom uz libanonske uštipke, nakon trideset minuta priprave, poslužile su Tena i Anita.


Foto: Damir Senčar za HRT

- Od svog tog voća, ne osjećam voće. Ovo je meni topli snickers. Maslac od kikirikija, čokolada i biskvit . No svejedno, jeo bih to opet, bez obzira na to što se ne osjeća voće, našalio se Gretić.

Svoju su deliciju, "Rustic", crumble, kekse i voće sa sirupom od celera, potom poslužili Sabina i Ivan.

- Ovo je jako dobro, vraća u djetinjstvo kad smo htjeli puno toga odjednom i to smo i dobili. Nevjerojatno je koliko je taj celer povezao to sve zajedno, rezimirao je.

Ana, David i Ivana dali su svoj glas za desert Tene i Anite, a Tom, Kiki, Ivan i Igor za desert Ivana i Sabine što znači da su svojim desertom briljirali Ivana i Sabina.

Koji su dojmovi pobjednika sezone na samom kraju?

- Stvarno prekrasni ljudi, i ispred i iza kamera, i mentori i voditeljica, prekrasno i pozitivno iskustvo, zaključio je Ivan, dok je jednaka pozitivna iskustva dijelila i Tena.

- Pokazali smo, zajedno s kuharima, što se sve da napraviti u pola sata i to je najfascinantnije. Mislim da to nitko ne vjeruje tko gleda doma, komentirala je.

Ovim izdanjem ekipa "Kuhan i pečen" pokušala je pokazati kakve se sve delicije mogu napraviti u pola sata, stoga savjetujemo da se odvažite - kuhajte i uživajte!