Važno je zvati se Franjo

Tradicija izrade licitarskih srca započela je već u srednjem vijeku. U Hrvatskoj je počela izrada licitara u 18. i 19 stoljeću, pretežno u Zagrebu, Samoboru, Varaždinu, Koprivnici i Karlovcu.

Obrtnici licitara u to vrijeme bili su ugledni u društvu a njihovi proizvodi omiljeni među pripadnicima svih staleža. Upravo u Samoboru nalazi se jedna zanimljiva obrtnička obitelj. Već 80 godina iz generacije u generaciju proizvode licitarska srca, medenjake, svijeće te rakiju od meda - tzv. medicu.
Zanimljivi su i po činjenici da svi muški članovi obitelji nose ime Franjo. Osim znanja i vještine izrade predmeta prenose i to ime.

Najstariji među njima sjeća se djetinjstva u licitarskoj radionici. Kaže da je ovom poslu profesionalno od 1972., a inače od malih nogu.

- Uvijek je tata govorio da se može pomoći u radionici prije ili poslije škole. Tako da smo od malih nogu svi , cijela obitelj, u tom poslu, kaže najstariji Franjo Oslaković.

Pića medica i gvirc karakteristični su medičarski proizvod koji se pije najčešće u ljetnim mjesecima. Osnovni sastojci tih napitaka su domaći med iz saća i voda. Nude se na proštenjima.

Sin Franjo Oslaković otkrio nam je tajni recept medice.

Med u saću se kuha i potom se cijedi. Sav med i propolis ostanu u saću te se kuha u bakrenom kotlu. Sat vremena kipi i nakon toga ide na vrenje i fermentaciju.

- Tajnog sastojka nema, samo dobar med, otkrio nam je.

Viktorija Oslaković učila je zanat od oca i brata. Specijalizirala se za izradu licitarskih srca i medenjaka. Kaže da je, uz šećer, brašno, jaja i med, tajni sastojak za ukusne medenjake i šalica ljubavi.

Licitarska srca porijeklom su došla iz Češke. Najstariji Franjo kaže da su licitari koji po zimi nisu imali posla, izrađivali srca i pripremili stvari za iduću godinu.  Njegova obitelj uvijek je imala posla jer se bave i proizvodnjom crkvenih svijeća.Viktorija naglašava da se vrijeme promijenilo. Nekada se nije moglo lako postati licitar.

- Morao si biti u nekoj radionici da izučiš zanat i položiš majstorski ispit, kaže i dodaje da danas toga više nema.

Sestra najstarijeg Franje, Pavica Lovasić, kaže kako su licitar trajni kolači, treba ih držati na suhom - onda, kaže, mogu trajati čak i do 50 godina:

-  Imam nakit za bor koji sam si napravila prije 40 godina. Samo ga pazim da mi se ne okrzne. Ništa njemu nije, kao da je napravljen danas!

Licitarska srca znače ljubav, na proštenjima su ih muškarci poklanjali djevojkama.Obitelj Oslaković s ponosom predstavlja tradiciju. Primaju grupe turista u ljetnim mjesecima.

- Organiziramo im radionice da vide kako ste izrađuje i uglavnom su svi oduševljeni, kaže Viktorija Oslaković.

Najmlađi član obitelji Oslaković je 11-godišnji Franjo. Želio bi nastaviti obiteljsku tradiciju vezanu za izradu licitarskih srca, i poručuje:

- Ako ću imati sina jednog dana, zvat će se Franjo!