Jedna od najvećih retrospektiva Moneta u Njemačkoj

U Parizu je prije deset godina Monetovu retrospektivu posjetilo više od 900 tisuća ljudi, a galerija Grand Palais radila je u tri smjene. Približnoj posjećenosti sada nada se i Muzej Barberini u Potsdamu.

Nakon više od stotinu godina otkad su nastale, slike jednog od utemeljitelja impresionizma Claudea Moneta plijene ljepotom. Sve prestižne galerije žele ga izlagati jer zanimanje za njega ne jenjava.

U partnerstvu s Dresdenskim muzejom Muzej Barberini donosi jednu od najvećih retrospektiva posvećenih Monetu u Njemačkoj. Izložba naslovljena 'Monet – mjesta' predstavlja više od stotinu slika na kojima su mjesta slikareva stvaralaštva i inspiracije.

Monet je, naime, bio poznat po tome što je kao jedan od rijetkih slike stvarao od početka do kraja u eksterijeru, pariškim ili londonskim ulicama, na obali Seine, a ponajviše na svom imanju u Givernyju.

- Za njega je taj vrt upotpunjavao njegovo djelo. U Givernyju je u svoje doba stvorio vlastiti raj koji je svakodnevno slikao, objašnjava kustos Muzeja Barberini Daniel Zamani.

Direktorica Muzeja Barberini Ortrud Westheier ističe, pak, da se s Monetom možete uputiti njim na posebno putovanje: Način na koji je Monet u doba fotografije prenosio sliku prirode poprilično je realističan. No istodobno je vrlo apstraktan, smatra Westheier.

Od prvih slikarskih koraka koje je napravio kao dječarac do posljednje poznate slike nastale u njegovim osamdesetima, posjetitelji do 1. lipnja u Postdamu mogu vidjeti genijev dijalog s prirodom, samo njemu svojstvenu preobrazbu boje i materije u simfoniju igre svjetla i sjene, svjetlosnih efekata iz prirode dočaranih kistom i bojom, i nadasve ulogu pojedinih mjesta i krajobraza u velebnom slikarevu opusu.