'Zvali su me Satan Panonski'

Bibliofilsko izdanje kuće Šareni dućan objedinilo je ranije objavljene zbirke poezije legendarnog Satana Panonskog – osebujne pojave na našoj alternativnoj sceni, koji je zbog svojih brutalnih tekstova, ali i krvavih scenskih nastupa stekao kultni status.

Vinkovačka rock scena
krajem 1980-ih, uglavnom zahvaljujući Zdenku Franjiću, postaje i šire poznata, a Franjić sada prikupio tekstove Satana, odnosno Ivice Čuljka u knjizi 'Zvali su me Satan Panonski', koja donosi tekstove iz njegovih starijih zbirki poezije 'Prijatelj' i 'Mentalni ranjenik', te nekolicinu proznih tekstova.

- Punk je Ivici Čuljku darovao sve: medij, jezik, identitet i priliku da otkrije vlastiti umjetnički talent. Svoj karijerni trenutak dočekao je krajem 1980-ih, kad je entuzijast Zdenko Franjić čitavu vinkovačku scenu – Satana Panonskog, Majke, Kaotične duše, Pokvarenu maštu, Nepopravljive – predstavio javnosti, podsjetio je autor pogovora Nenad Rizvanović.

Taj punker, antipjesnik, performer, a neki bi ga nazvali i body-artistom, poginuo je u Domovinskom ratu 1992. godine u Vinkovcima kao hrvatski vojnik.

- Tvrdio je da će njegov pravi život početi nakon smrti, i svakako nije nestao u mračnim labirintima kolektivne memorije, niti se njegova umjetnička i ljudska biografija rasula. Pokazalo se da je otporan na kiselinu vremena, nepodesan za pojednostavljivanje i manipulaciju, sposoban živjeti svoj posthumni život u srcima onih koji su ga susreli, shvatili i zavoljeli takvog kakav je bio, zapisao je Rizvanović.

- Njegova bitka protiv neljudskosti, bezdušnosti, iskvarenosti i licemjerja nije zamuknula poslije smrti: i nove ga generacije odbačenih, izgubljenih, osamljenih, traumatiziranih, bolesnih i unesrećenih vide jednako nepromjenjivog, nesavitljivog, neotopivog u buntu. Satan živi, zaključuje u pogovoru Nenad Rizvanović.

Pogledajte reportažu o knjizi 'Zvali su me Satan Panonski', emitiranu u emisiji Knjiga ili život, u kojoj govore Nenad Rizvanović i dr. Ljubica Anđelković Džambić, koja je doktorirala upravo na liku i djelu Satana Panonskog: