Lučica Kantrida je riječka oaza mira

Ernes Hemingway  je ribario, pisao i pio u ribarskim lukama i lučicama Kube. Da je znao za ovu na Kantridi sigurno je ne bi zaobišao.

Nedaleko od legendarnog stadiona na Kantridi krije se riječka oaza mira, šareni mediteranski portić.

Portić nije samo pristanište za barke, mjesto odakle se ide u robolov, već pruža mnogo više. Lučica na Kantridi pravi je odmor za dušu, reći će vam svi koji su je makar jednom posjetili, a oni, domaći, ne bi je mijenjali ni za što.

Koliko vam znači ova lučica, pitali su barbu Stelia. A sve, puno mi znači, ja uživam ići na ribolov, odgovorio je.

Govori nam barba Stelio dok ješka parangale i sprema se na more. Nada se da će ribe biti. A nada se i još netko. Mačke koje čekaju na ulov ribara, natiskane brodice, ćakula, djeca koja trčkaraju uz more, sve je to lučica na Kantridi, poznata i po slikovitim ribarskim kućicama.

Ima ih više od 100, njihovu vrijednost prepoznao je i grad Rijeka te stavio pod zaštitu. Svaka je drugačija, svaka ima neku svoju priču, a barba Frane, koji je i sam sudjelovao u gradnji lučice kada ju je 70-ih preuzelo sportsko-ribolovno društvo Kantrida, otvara nam vrata svoje. 

Lovi se uglavnom u akvatoriju oko lučice, ribe, kaže, nekad ima, nekad baš i ne. Lijepo se prije lovilo, a sada se pojavila strelka, riba koja uništava sve.

Lučicu i kućicu ne bi mijenjao ni za što. Ah, tu sam kuhan i pečen, cijeli dan jer sam u penziji. Ujutro se probudim i kad je lijep dan bacim koju vršu, parangal, a ako je kiša onda malo briškula, trešeta. Svaki dan se družimo, objašnjava Franjo Tončinić.

Druže se tu svi i sve generacije. I to je ono što daje šarm ovom mjestu. Lučicu koristi sportsko-ribolovno društvo Kantrida. Ima oko 400 članova, a svi su oni aktivno uključeni u život njihova porta. Redovito se organiziraju akcije čišćenja, zajedničkim snagama uređuje prostor. Izgradili su lokobran, pasarele, postavili videonadzor, dizalice. 

- Lučica je uglavnom i napravljena volonterskim radom i ovakva kakva je danas u suštini napravile su je generacije i naših članova i ljudi koji su se ovdje družili i koji su svojim dobrovoljnim radom i donacijama pridonijeli da lučica bude ovakva kakva je danas rekao je predsjednik SRD Kantrida Fulvio Cuomo.

A da su aktivni i u sportskom ribolovu, govore i brojni pehari. Svake godine u klub se upiše 20-tak novih mladih članova, najmlađi ima 5,5 godina.

- Nije ovdje riječ samo o ribarenju, idemo mi zajedno na more i kupanje, izlete, a osim što uče o ribolovu, uče i o moru, kako čuvati more, ponašati se na moru, pomoći jedan drugome rekao je trener udičarenja Vlado Naglić.

Lučica je nastala na području kamenoloma, talijanska mornarica koristila ju je za pretovar ratne opreme, a Mirna Rovinj ovdje je držala mreže i opremu za ribolov. Lučica je i idealno mjesto za meditaciju.

Ako kojim slučajem niste posjetili ovu riječku oazu miru, dođite, svidjet će vam se.